Općinsko vijeće Centar održalo 32. redovnu sjednicu

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 32. redovnu sjednicu u ponedjeljak, 4. februara 2019. godine. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Na početku sjednice prisutni su odali dužnu počast istaknutom profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Zdravku Grebi, koji je preminuo 29. januara 2019. godine.

 

Sa dnevnog reda ove sjednice povučen je Prijedlog statuta Općine Centar.

 

Regulacioni prostorni planovi

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana ''Alipašina-Koševo'' koji obuhvata površinu od 7,7 hektara. Izrada ovog plana se vrši u granicama Urbanističkog projekta „Jugobanka“ koji je usvojen 1986. godine. U smjernicama za izradu RP se navodi kako je potrebno preispitati sadašnju prostornu organizaciju i predložiti novo kvalitetno rješenje u cilju unapređenja stanja u prostoru. U tom cilju, između ostalog, predlaže se planiranje površina za saobraćaj u mirovanju, razmatranje mogućnosti zamjene građevinskog fonda postojećih dotrajalih objekata kao i eventualno lociranje javnih sadržaja, uređenje javnih parkovskih i zelenih površina...

 

Na ovoj sjednici usvojena je Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar Marijin Dvor'' – II faza, parking prostor između ulica Dolina i Magribija, po skraćenom postupku, s tim da se tokom procedure obavezno održi javna rasprava. Izmjenom i dopunom plana želi se na postojećem i planiranom parking prostoru obezbijediti povećanje broja parking mjesta izgradnjom parking prostora na dva nivoa u skladu sa prostornim mogućnostima i stvarnim potrebama.

 

Građevinsko zemljište

Vijeće je donijelo Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje objekta stambenog, stambeno-poslovnog ili poslovnog ''B3'' namijenjenog za tržište, u obuhvatu izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Podgaj-Tekija'', parcele B1 i B3. Odlukom je propisano da se pomenuto zemljište prodaje putem javnog nadmetanja – licitacije, a početna prodajna cijena iznosi 1.084.000 konvertibilnih maraka.

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenje o izmjeni rješenja donijetog u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu u svrhu legalizacije stambenog objekta u ulici Grdonj 47. Također je donijeto dopunsko rješenje kojim je utvrđen prestanak prava raspolaganja Općine Centar u postupku dodjele gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenog stambenog objekta u ulici Nahorevo do broja 35. Doneseno je i rješenje za dodjelu građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije garaže u ulici Nahorevska 100.

 

Vijeće je stavilo van snage Odluku o zamjeni nekretnina – zemljišta sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo u svrhu izgradnje podzemne garaže na lokalitetu Merhemića trg koju je Općinsko vijeće donijelo na 24. redovnoj sjednici održanoj 26. aprila 2018. godine.

 

Stambena pitanja

Vijeće je donijelo odluke o nastavku privremenog korištenja općinskih stanova u ulicama: Ferde Hauptmana 32/III, Alibega Firdusa 29/II, Koševo 26/IV i Hamdije Kreševljakovića 20/I. Riječ je o stanovima koje privremeno koriste ''ruševinci'' do konačnog rješavanja njihovog stambenog pitanja.

Usvojena je i Odluka o načinu i uslovima prodaje dvosobnog stana u ulici Porodice Ribar 45/V, površine 53 m2, vlasništvo Općine Centar. Odlukom se odobrava prodaja ovog stana putem javnog nadmetanja – licitacije po početnoj prodajnoj cijeni 79.678 konvertibilnih maraka, a čija je tržišna vrijednost utvrđena na osnovu nalaza stalnog sudskog vještaka građevinske struke.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostora

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u dijelu objekta Općine Centar, lociranog u ulici Mis Irbina 20, površine 70 m2, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2 mjesečno Javnoj ustanovi „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“ za obavljanje djelatnosti iz primarne zdravstvene zaštite – punkt hitne medicinske pomoći stanovnicima općine Centar i dijelom općine Stari Grad.

 

Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Kaptol 5, površine 40 m2, sa iznosom zakupnine od 24 KM/m2 mjesečno za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, kao i poslovne prostorije u ulici Bjelave 72 , površine 27 m2 , za obavljanje trgovačke djelatnosti, sa iznosom zakupnine od 6,50 KM/m2.

 

Izbor novih članova komisija

Na prijedlog političkih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća, za člana Komisije za energetsku efikasnost izabran je Sanin Granov umjesto Slobodana Mehmedbašića koji je razriješen te dužnosti. Članstva u Komisiji za poslove iz stambene oblasti razriješena je Lamija Tiro, a umjesto nje izabran je Anton Rajić. Sanjin Dizdarević razriješen je članstva u Komisiji za saradnju sa nevladinim organizacijama i na tu dužnost je izabran Amar Hamzić. Fadila Bošnjak je razriješena dužnosti članiceKomisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova, a umjesto nje je izabrana Dženita Aganlić. Alma Cerić izabrana je za članicu Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti umjesto Sanele Dumanjić koja je razriješena te dužnosti.

 

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je imenovalo Komisiju za sprovođenje javnog nadmetanja – licitacije za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Centar, u sastavu: predsjednik Hamdija Hasanović i članovi Anton Rajić i Sead Srna. Za zamjenika predsjednika Komisije izabran je Edin Mirojević, a za zamjenike članova Ahmed Gerin i Damir Konjičanin. Mandat Komisije traje dvije godine.

 

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o formiranju odbora za izbor najbolje mjesne zajednice i savjeta mjesne zajednice.

 

 

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela, sa prijedlozima koje su vijećnici iznijeli na ovoj sjednici. Nacrt ove odluke će biti upućen u javnu raspravu u trajanju 15 dana.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o organizacionim pripremama za EYOF 2019. godine i aktivnostima koje je poduzela Općina Centar. Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao da je Općina Centar u susret EYOF-u učinila sve što je bilo potrebno te uložila 1.370.000 KM kako bi stadion na Koševu spremno dočekao otvaranje ove velike sportske manifestacije.

 

Prihvaćen je Izvještaj o radu Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Općine Centar za 2018. godinu. Izvještaj je sačinilo Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju ''Colibri'', koje implementira ovaj projekt.

 

Podsjećamo da je zahvaljujući ovoj lokalnoj zajednici pomenuti centar otvoren 24. januara prošle godine u prostorijama u ulici Valtera Perića 3 u čije je opremanje Općina uložila više od 200 hiljada maraka.

 

Dajući podršku dosadašnjem ali i budućem radu Centra koji pruža usluge za više od 100 djece sa poteškoćama u razvoju sa područja općine Centar ali i drugih općina, Općinsko vijeće je usvojilo više zaključaka u cilju unapređenja rada i aktivnosti za djecu sa poteškoćama u razvoju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti