Zahvaljujući prevenciji u općini Centar nema opasnosti od poplava i klizišta

Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar Sarajevo, u okviru svojih redovnih aktivnosti, u stanju je pripravnosti i prati stanje na terenu, shodno informacijama Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite o količinama padavina i procjenama eventualne opasnosti od poplava, pokretanja klizišta i drugih prirodnih nesreća.
Zahvaljujući prevenciji u općini Centar nema opasnosti od poplava i klizišta

Prema riječima Vahida Bećirevića, pomoćnika općinskog načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, na području središnje sarajevske općine za sada nema opasnosti od izlijevanja vodotoka i pokretanja klizišta.

 

-Trenutna aktivnost naše službe je da stalno provjeravamo stanje na terenu. Područje općine Centar je, prvenstveno zbog geografskog položaja, pošteđeno opasnosti od poplava, kazao je Bećirević i naglasio da Općina Centar, kad su u pitanja klizišta i poplave, dugi niz godina ulaže velika finansijska sredstva u preventivne aktivnosti u oba segmenta.

 

Samo u posljednjih deset godina iz budžeta Općine Centar izdvojeno je preko 13 miliona maraka za sanaciju klizišta, te uređenje i regulaciju korita Koševskog potoka.

 

-Jedini od vodotoka koji je kritičan jeste dio Koševskog potoka od izlaska iz Pionirske doline do Psihijatrijske klinike, a koji nije ucijevljen. U cilju preventivnog djelovanja na zaštiti od poplava, ali i obezbjeđenja što ugodnijeg ambijenta za život, ova lokalna zajednica već dugi niz godina ulaže u projekt regulacije i uređenja korita Koševskog potoka. Realizacija ovog projekta će biti nastavljena i u ovoj godini. Obezbijeđena su značajna finansijska sredstva, a radovi će započeti nakon usvajanja budžeta i stvaranja povoljnijih vremenskih uslova, istakao je Bećirević.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti