Vijesti

21.03.2019.
Počeo Svjetski dan pripovijedanja
U Centru kulture i mladih Sarajevo, Javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, danas je održana konferencija za medije kojom je ozvaničen početak Svjetskog dana pripovijedanja.
20.03.2019.
Finansijska podrška Općine Centar za još 96 porodilja
U okviru projekta dodjele jednokratne novčane pomoći za porodilje, u srijedu, 20. marta 2019. godine uplaćene su novčane pomoći za 96 porodilja – stanovnica središnje sarajevske općine. Tradicionalni prijem povodom dodjele ove novčane pomoći nije održan zbog opasnosti od širenja epidemije morbila.
20.03.2019.
Uskoro redizajnirana stranica Općine Centar Sarajevo
Web stranica Općine Centar Sarajevo je u 2018. godini imala preko 500.000 posjeta.
20.03.2019.
Mladi poduzetnici iz Centra prezentovali svoje biznis planove
Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih općine Centar kroz Poduzetnički fond za mlade u saradnji sa Institutom za mlade „Kult“ je u ponedjeljak 18. marta 2019. godine u prostorijama Općine organizovala prezentaciju pristiglih idejnih projekata koje su predali mladi budući poduzetnici na objavljeni javni poziv koji je zatvoren krajem prošle godine.
20.03.2019.
U četvrtak vanredna sjednica Općinskog vijeća
Peta vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 21. marta 2019. godine u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) u 16 sati.
20.03.2019.
Počinje projekat „botanički kutak“
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa osnovnim školama pokreće projekat „botanički kutak“ gdje je planirano da učenici, prije svega članovi eko sekcija, brinu o zelenoj površini koja se nalazi u blizini njihovih škola.
19.03.2019.
Završni razgovori o bratimljenju Općine Centar i Opštine Centar Skoplje
Delegacija Općine Centar predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem posjetila je Skoplje, odnosno opštinu Centar. Bila je ovo uzvratna posjeta delegacije Općine Centar gdje su vođeni završni razgovori o bratimljenju ove dvije lokalne zajednice, ali i razmjeni iskustava i saradnji na zajedničkim projektima sa kojima će se aplicirati prema sredstvima iz fondova Evropske unije.
19.03.2019.
Općina Centar nastavlja podržavati rad Muzeja „Alija Izetbegović“
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je direktora Javne ustanove Muzej „Alija Izetbegović“ Adnana Žišku sa kojim je razgovarao o nastavku uspješne saradnje i podrške u radu jednom od značajnijih muzeja u Sarajevu.
19.03.2019.
Tenis najpopularniji sport u okviru projekta „365 sport plus“
Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti. Sport je izazov današnjice za mlade ljude, a društvena zajednica ima zadatak da ih usmjerava na ispravan put i u tom smislu Općina je realizujući mnogobrojne projekte u proteklom periodu pokazala svoje opredjeljenje da pomogne razvoj sporta i sportista.
19.03.2019.
Proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada na području Centra
Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“ sredinom aprila ove godine provodi proljetnu akciju prikupljanja kabastog otpada u devet općina Kantona Sarajevo.
18.03.2019.
Općina Centar nastavlja podršku poboljšanju uslova rada u školama
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je direktora Osnovne škole „Vladislav Skarić“ Mehu Pirića sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji kao i o budućim zajedničkim aktivnostima.
18.03.2019.
Poziv korisnicima dodatka na djecu
U cilju uspostavljanja sistema jedinstvenog registra SOTAC (WEB softverska platforma koja omogućava evidentiranje svih korisnika socijalne pomoći kao i sve oblike primljene pomoći u FBiH) pozivaju se korisnici dodatka na djecu da dostave kopiju tekućeg računa u prostorije Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti – Odsjek za socijalnu zaštitu Općine Centar, soba 305 ili 307.
18.03.2019.
Članovi Vijeća mladih prezentovali rezultate rada predstavnicima Kantona
Predsjedavajući Vijeća mladih Općine Centar Sarajevo Željko Vukša-Fejzić je zajedno sa predstavnicima općinskih organizacija Vijeća mladih iz Sarajeva Anesom Ličinom, Nedimom Alibegovićem i Vedadom Lemešom, te uz prisustvo generalnog sekretara Vijeća mladih Federacije BiH Jasminom Banjalučkić, održao sastanak sa predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.
16.03.2019.
Načelnik Ajnadžić podržao akciju „Očistimo Sarajevo za jedan dan“
Akcija čišćenja pod nazivom „Očistimo Sarajevo za jedan dan“ započela je danas u 11 sati na nekoliko lokacija u Sarajevu. Inicijator ideje je profesorica Druge gimnazije u Sarajevu Aida Sejdić-Melezović, a akciji se pridružio i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić.
15.03.2019.
Uz finansijsku podršku Općine Centar Iskra Leko pokrenula vlastiti biznis
Na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar, objavljen je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih.
15.03.2019.
Obilježavanje Svjetskog dana reciklaže
Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) implementira projekt pod nazivom „Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u općini Centar“, i to u periodu od septembra 2018. do juna 2019. godine.
15.03.2019.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetskog granta za mobilnost mladih
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetskog granta za mobilnost mladih za 2019. godinu. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar www.centar.ba (Konkursi i oglasi) i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.
15.03.2019.
U subotu koncert sevdaha posvećen legendarnom Safetu Isoviću
Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ ove godine pokreće novi projekt pod nazivom „Kultura sjećanja“ posvećen velikim umjetnicima i velikanima koji su obilježili jedan od kulturno-historijski perioda našeg područja.
14.03.2019.
Općina Centar učestvuje u projektu „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“
Općina Centar Sarajevo, na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, učestvuje zajedno sa drugim općinama i gradovima na području cijele Bosne i Hercegovine u realizaciji projekta „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“.
14.03.2019.
Održana dijaloška platforma za izgradnju kohezivne lokalne zajednice
U organizaciji Općine Centar i Centra za promociju civilnog društva (CPCD) održana je u prostorijama Centra za zdravo starenje (Titova 12) druga lokalna dijaloška platforma pod nazivom „Ohrabrivanje i jačanje kapaciteta mladih u općini Centar Sarajevo za lidersku ulogu u izgradnji kohezivne lokalne zajednice“.