Vijesti

13.08.2020.
U petak prezentacija “ČEPOklupe” u Gimnazijskoj ulici
Udruženje “GREEN ART” uz podršku Općine Centar Sarajevo i u saradnji sa učenicima OŠ “Vladislav Skarić”, te štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave” i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” realizovalo je projekat “ČEPOklupe”.
12.08.2020.
Radovi u Ulici braće Begić se odvijaju planiranom dinamikom
Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka, trenutno skidaju stari sloj asfalta i rade na pješačkim stazama u Ulici braće Begić na Koševskom brdu.
12.08.2020.
U Jelićevoj sutra otvaranje izložbe tri umjetnika
Fotogalerija u Jelićevoj će u narednom period biti mjesto koje će okupiti tri velika bosanskohercegovačka umjetnička imena - Dževada Hozu, Halila Tikvešu i Admira Mujkića, koji će ovom prilikom predstaviti svoje radove na zajedničkoj izložbi grafika.
11.08.2020.
Umjetnicima i sportistima uručena novčana pomoć zbog nemogućnosti rada usljed pandemije koronavirusa
S ciljem ublažavanja posljedica proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće, uzrokovane pandemijom koronavirusa, na nalog načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar objavila je polovinom jula javni poziv za dodjelu sredstava istaknutim samostalnim umjetnicima i penzionisanim radnicima iz kulture i sporta.
11.08.2020.
Čišćenje i uređenje parka prof.dr. Nijaz Duraković
Na nalog načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića uposlenici JU „Centar za sport i rekreaciju“ uz podršku radnika KJKP Park i članova štaba civilne zaštite Mjesne zajednice „Marijin dvor“ realizovali su akciju čišćenja i uređenja parka prof.dr. Nijaz Duraković.
10.08.2020.
Ajnadžić sa predstavnicima grupe građana okupljenih oko inicijative „Hastahana-park“ razgovarao o izmještanju instalacije „Zvjezdani put“
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić razgovarao je u ponedjeljak, 10. augusta 2020. godine u prostorijama Općine Centar o privremenom izmještanju umjetničke instalacije „Zvjezdani put“ sa predstavnicima grupe građana okupljenih oko inicijative „Hastahana-park“.
10.08.2020.
Članovi Zdravstvenog savjeta i načelnik Ajnadžić donijeli niz zaključaka u vezi sprečavanja širenja koronavorusa
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je u ponedjeljak 10. augusta 2020. godine sastanak sa članovima Zdravstvenog savjeta ove lokalne zajednice na kojem je razmatrano trenutno epidemiološko stanje i mjere na sprečavanju širenja koronavirusa.
10.08.2020.
Veliko interesovanje za besplatnu školu tenisa za osobe starije od 35 godina
Budući da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o ukidanju stanja nesreće koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa, te da je ranije na snagu stupila i odluka o početku rada sportskih i rekreacijskih centara, kao i odluka kojom se sportistima dozvoljava da se vrate u trenažni proces, započela je realizacija novog projekta namijenjenog stanovnicima općine Centar. Riječ je o besplatnoj školi tenisa za osobe starije od 35 godina, a navedeni projekat je sa realizacijom započeo 1. augusta.
07.08.2020.
Imenovan Tim Općine Centar za pregovore sa FK Sarajevom
U cilju realizacije odluke Općinskog vijeća Centar Sarajevo od 29. jula 2020. godine, kojom se Fudbalskom klubu Sarajevo dodjeljuje u zakup Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ na period od 30 godina sa mogućnošću produženja za dodatnih 15 godina, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić danas je održao sastanak na kojem je imenovao tim za pregovore sa ovlaštenim predstavnicima FK Sarajevo.
07.08.2020.
Otvoreno pismo načelnika Ajnadžića Helmutu Lutzu, autoru „Zvjezdanog puta“
Vjerujemo da ćete svojim prisustvom uveličati ponovno vraćanje instalacije na Hastahanu
Uvaženi gospodine Lutz, povodom neosnovanih tvrdnji pojedinih građana, iznesenih u medijima, kako će se Vaša instalacija „Zvjezdani put“ ukloniti iz parka prof.dr. Nijaz Duraković (bivši lokalitet Hastahana), želim Vas obavijestiti o sljedećem:
07.08.2020.
U toku dana završetak radova na sanaciji saobraćajnice u Ulici Goruša
Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka u toku današnjeg rada završit će radove na sanaciji saobraćajnice u Ulici Goruša na dijelu između ulica Kranjčevićeva i Avde Jabučice.
06.08.2020.
Građani odlučuju gdje će instalacija „Zvjezdani put“ biti smještena, izmještanje je privremeno
S obzirom na velik interes javnosti zbog izmještanja umjetničke instalacije „Zvjezdani put“ iz parka prof.dr. Nijaz Duraković, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
06.08.2020.
Počeo aerobik za žene na otvorenom
Centar za sport i rekreaciju – javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar i ove godine nastavlja sa realizacijom projekta besplatne rekreacije-aerobika za sve stanovnice sa područja središnje sarajevske općine.
06.08.2020.
Delegacija Općine Centar položila cvijeće u povodu manifestacije „Odbrana BiH–Igman 2020“
U okviru održavanja tradicionalne manifestacije „Odbrana BiH-Igman 2020“ koja se ove godine obilježava pod motom „Ostani kući i posvjedoči“ danas su delegacije svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici udruženja i građani odali počast i prisjetili se historijskih dana za odbranu države, te ukazali na značaj borbi na Igmanu za odbranu Sarajeva i BiH.
06.08.2020.
Multimedijalni performans „Hadžera“ danas u Memorijalnom centru Kovači
U okviru održavanja tradicionalne manifestacije „Odbrana BiH-Igman 2020“ koja se ove godine obilježava pod motom „Ostani kući i posvjedoči“ u Memorijalnom centru Kovači danas u 12 sati će biti izveden multimedijalni performans „Hadžera“
05.08.2020.
Ukoliko građani iskažu interes umjetnička instalacija će biti vraćena na Hastahanu po uređenju zelenih površina i mobilijara u parku
Na lokalitetu Hastahane na Marijin dvoru u toku je izmještanje umjetničke instalacije, a u skladu sa najavama od prije godinu dana.
05.08.2020.
Nabavljena četiri električna motocikla za potrebe Općinskog štaba civilne zaštite
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je dao nalog Službi za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar da pokrene proceduru nabavke električnih mopeda za potrebe Općinskog štaba civilne zaštite.
05.08.2020.
Realiziran projekat „Mladi i naslijeđe“
Udruženje Bosanske rukotvorine – Bhcrafts u proteklom periodu realiziralo je projekat „Mladi i naslijeđe“. Pomenuti projekat je finansijski podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
05.08.2020.
Nagrađene najbolje mjesne zajednice Općine Centar
U prostorijama Općine Centar upriličena je dodjela priznanja za najbolje mjesne zajednice ove Općine.
05.08.2020.
Finansijska podrška Opštini Bratunac za sanaciju putnih komunikacija
Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je provela proceduru dodjele finansijskih sredstava za finansiranje sanacije oštećenja na putnim komunikacijama na području opštine Bratunac i to Bratunac-Suha, Bratunac-Lonjin i Bratunac–Krasnopolje.