Vijesti

19.03.2021.
ZBOG POGORŠANE SITUACIJE I POVEĆANOG BROJA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
Predajom zahtjeva elektronskim putem sugrađani mogu brže i bezbjednije ostvariti svoja prava
Zbog pogoršane epidemiološke situacije načelnik Općine Centar Srđan Mandić je pokrenuo inicijativu za elektronsko pružanje usluga prema građanima općine Centar.
19.03.2021.
Smanjena naknada zakupcima poslovnih prostora i zemljišta na pijaci Sirano
Danas je Općinsko vijeće Centar održalo drugi dio 3. redovne sjednice, kojim je predsjedavao Benjamin Isović, dopredsjedavajući Vijeća.
18.03.2021.
Za obrazovanje Općina Centar u 2021. godini izdvaja preko 5,6 miliona maraka
Iako to nije u njenoj nadležnosti Općina Centar Sarajevo i u ovoj godini izdvojila je značajna finansijska sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima...
18.03.2021.
DRUGA FAZA PROJEKTA VIA DINARICA
Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava
Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) implementira projekat Via Dinarica. Poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava je jedna od aktivnosti u okviru druge faze projekta Via Dinarica.
17.03.2021.
Za pomoć socijalno ugroženim kategorijama planiran iznos od 1.027.000 KM
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva planirano je 1.027.000 KM.
17.03.2021.
Zbog pogoršane situacije sa pandemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo
Javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar obustavljaju sve aktivnosti do 1. aprila
S obzirom na pogoršanu zdravstvenu situaciju zbog trećeg vala pandemije koronavirusa u Kantonu Sarajevu uprave dvije javne ustanove, čiji je osnivač Općina Centar, su odlučile da od 17. marta do 1. aprila ove godine obustavljaju sve programske aktivnosti i prelaze na online sistem u svim projektima gdje je to moguće.
17.03.2021.
Predstava „Hadžera“ proglašena najboljom predstavom za 2020. godinu
Po ocjeni stručnog žirija predstava “Hadžera”, u produkciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, je proglašena najboljom predstavom za 2020. godinu, koju tradicionalno dodjeljuje Javna ustanova „Centar za kulturu općine Travnik“.
16.03.2021.
Zbog pogoršane situacije i povećanog broja zaraženih koronavirusom
Radno vrijeme Matičnog ureda do 17 sati
S ciljem realizacije mjera na sprečavanju širenja virusa i u namjeri da se smanje gužve i vrijeme čekanja, Matični ured Općine Centar Sarajevo će od srijede 17. marta raditi u dvije smjene i to od 7 do 17 sati.
16.03.2021.
Općina Centar će ove godine izdvojiti 473 hiljade KM za kulturu
Iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo je u 2021. godini izdvojila značajna sredstva za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti, a posebno za što veće i sadržajnije učešće mladih u kulturnim zbivanjima.
15.03.2021.
Obustavlja se rad centara za zdravo starenje na području općine Centar
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, a u skladu sa preporukama kriznih štabova u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa, općinski načelnik Srđan Mandić je donio odluku da se obustavi rad centara za zdravo starenje na području općine Centar.
15.03.2021.
Izgradnja spomen-obilježja „Lasta“
Uprkos nepovoljnim vremenskih uslovima i niskim temperaturama radnici građevinske firme „Sela“ ulažu sve napore da radovi na izgradnji spomen-obilježja „Lasta“ bude završen u planiranim rokovima.
15.03.2021.
U Foto galeriji Centra kulture i mladih otvorena izložba grafika
Poštujući sve propisane mjere zbog pandemije koronavirusa, u Fotogaleriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u četvrtak u večernjim satima je otvorena izložba grafika mladih umjetnika pod nazivom „Grafike iz klase br. 1“ – volume 3.
12.03.2021.
Budžet za građane 2021.
Početkom marta Općinsko vijeće je usvojilo je budžet Općine Centar Sarajevo za 2021. godinu u iznosu od 49.890.000,00 KM.
12.03.2021.
Zbog najavljenog lockodowna tokom vikenda u Kantonu Sarajevo
Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ odgađa sva sportska dešavanja
Zaključak o zabrani rada poslovnih subjekata od 12. marta od 20 sati do 15. marta do 7 sati, kojeg je usvojila Vlada Kantona Sarajevo zbog pogoršane situacije sa epidemijom koronavirusa, uticao je i na organizaciju rada Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“.
11.03.2021.
500.000‬ MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA
Objavljena preliminarna lista kandidata za općinske stipendije
Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti izvršila obradu svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Centar, utvrđena je preliminarna lista izabranih kandidata za stipendiranje u školskoj 2020/21. godini.
11.03.2021.
Javna ustanova „Centar za kulturu i mlade“ obustavlja svoje projekte do daljnjeg
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, na osnovu preporuka kriznih štabova Federacije BiH i Ministarstva zdravstva KS, Vlada Kantona Sarajevo je usvojila zaključak o zabrani rada poslovnih subjekata u ovom kantonu od 12. marta od 20 sati do 15. marta do 7 sati.
10.03.2021.
Održana prezentacija projekta USAID-Habitat REELIH koji će se implementirati u Općini Centar
Danas je u prostorijama Općine Centar Sarajevo održana prezentacija USAID-Habitat REELIH projekta (Energetska efikasnost u stambenom sektoru za domaćinstva sa niskim primanjima) koji finansiraju USAID i Habitat for Humanity.
10.03.2021.
Početkom građevinske sezone planirana sanacija Ulice Soukbunar
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na sanaciji Ulice Soukbunar, početkom građevinske sezone planirana je realizacija ovog projekta kojeg finansira Općina Centar u iznosu od 176.450 KM.
09.03.2021.
Za podršku boračkoj populaciji Općina u 2021. obezbijedila 650 hiljada KM
Imajući u vidu težak ekonomsko socijalni položaj boraca i njihovih porodica i njihove brojne probleme i potrebe, Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji redovno iz budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila podršku i razne vidove pomoći.
09.03.2021.
Izložba grafika u Centru kulture i mladih
Poštujući sve propisane mjere zbog pandemije koronavirusa, u Fotogaleriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ biće organizovana izložba grafika mladih umjetnika.