Vijesti

31.03.2021.
Upis na kurs digitalnog marketinga u Centru kulture i mladih
Javna ustanova "Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo" je objavila javni poziv za kurs digitalnog marketinga.
30.03.2021.
Građani se Inspektoratu Općine Centar mogu obratiti i putem Vibera
Podsjećamo građane da je Općina Centar Sarajevo, sa namjerom da poboljša komunikaciju sa građanima, ali i još efikasnije djeluje na terenu, uvela Viber broj 061 936 742, putem kojeg Inspektoratu ove lokalne zajednice građani mogu slati poruke i fotografije sa terena.
30.03.2021.
Sutra tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o epidemiološkoj situaciji i djelovanju Općine Centar u prevazilaženju pandemije
Prva tematska sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana online u srijedu, 31. marta 2021. godine sa početkom u 15 sati.
30.03.2021.
Centri za zdravo starenje na području općine Centar zatvoreni do daljnjeg
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, a u skladu sa preporukama kriznih štabova u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa, općinski načelnik Srđan Mandić je donio odluku da se produži obustava rada centara za zdravo starenje na području općine Centar.
29.03.2021.
Nastavak projekta asfaltiranja saobraćajnice prema vodopadu Skakavac
Kako bi turistima i ljubiteljima netaknute prirode olakšali dolazak na lokalitet gdje se nalazi vodopad Skakavac, Općina Centar u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo nastavlja sa finansiranjem projekta asfaltiranja pristupne saobraćajnice do zaštićenog područja vodopada Skakavac.
29.03.2021.
Uručena donacija članicama Udruženja žrtava rata Foča 92-95
Prilikom posjete načelnika Općine Centar Srđana Mandića i dopredsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo Danijele Kristić Udruženju žrtava rata Foča 92-95, članice su izrazile potrebu za nabavkom industrijske mašine za šivanje.
26.03.2021.
Općina Centar angažovala DVD „Bjelave“ za pranje prostora oko zdravstvenih ustanova na području općine
Po nalogu načelnika Općine Centar Srđana Mandića, a na osnovu preporuka Kriznog štaba Kantona Sarajevo u cilju provođenja mjera na sprječavanju širenja koronavirusa, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice angažovala je i Službu za zaštitu od požara formiranu pri DVD “Bjelave” za pranje prostora i ulica oko zdravstvenih ustanova na području općine.
26.03.2021.
Za razvoj sporta u 2021. godini Općina Centar izdvojila 1,1 milion konvertibilnih maraka
Općina Centar Sarajevo iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj nadležnosti.
26.03.2021.
OPĆINA ĆE I OVE GODINE OBEZBIJEDITI BESPLATNE UDŽBENIKE, PRIBOR I RUKSAKE ZA PRVAČIĆE
Aprilski upisni rok za prvačiće prilagođen epidemiološkoj situaciji
Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i u izuzetnim slučajevima u augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
26.03.2021.
U srijedu tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o epidemiološkoj situaciji i djelovanju Općine Centar u prevazilaženju pandemije
Prva tematska sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana online u srijedu, 31. marta 2021. godine sa početkom u 15 sati.
25.03.2021.
Donirana četiri bolnička kreveta za potrebe Opće bolnice
Po nalogu načelnika Općine Centar Srđana Mandića danas su predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice isporučili četiri bolnička kreveta za potrebe Javne ustanove „Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš“.
25.03.2021.
Proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada na području Centra
Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“ krajem marta ove godine organizuje proljetnu akciju prikupljanja kabastog otpada u devet općina Kantona Sarajevo. Akcija počinje 20. marta a završava 11. aprila ove godine.
25.03.2021.
Prolongiran datum početka Festivala komedije „Smijeh je lijek“
Uprava Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ je, s obzirom na trenutnu jako nepovoljnu epidemiološku situaciju, donijela odluku da 24. Festival komedije "Smijeh je lijek", koji je trebao biti održan od 1. do 7. aprila ove godine, odloži za "neko bolje vrijeme".
24.03.2021.
Općina Centar stavlja na raspolaganje materijalne i ljudske resurse zdravstvenim ustanovama
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a sa ciljem provođenja mjera na sprječavanju širenja opasnosti od koronavirusa i efikasnije zaštite i spašavanja ljudskih života, načelnik Općine Centar Srđan Mandić donio je odluku da zdravstvenim ustanovama stavi na raspolaganje materijalne i ljudske resurse ove lokalne zajednice.
24.03.2021.
Voda u lokalnom vodovodu Nahorevo nije za piće
Na osnovu posljednjih izvještaja o ispitivanju uzoraka vode koje je vršio Odjel za komunalnu higijenu i sanitarnu tehniku, a koji djeluje u okviru Javne ustanove „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“, voda sa lokalnog vodovoda Nahorevo nije za piće.
24.03.2021.
Za poboljšanje položaja mladih u budžetu Općine Centar izdvojeno 399.000 KM
Zakon o mladima FBiH propisao je, između ostalog, obavezu svih općina da u budžetu osiguraju stavku koja će se odnositi na poboljšanje položaja mladih te intenziviranje rada sa mladima i omladinskih aktivnosti. Za tu namjenu u budžetu Općine Centar u ovoj godini izdvojeno je 399.000 KM.
23.03.2021.
Gotovo polovina budžeta Općine Centar za 2021. godinu je namijenjena za kapitalne projekte
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar, kojeg je Općinsko vijeće Centar na prijedlog načelnika Srđana Mandića usvojilo u iznosu od 49.890.000 KM, za kapitalne izdatke je planiran iznos od 24.621.733 KM što predstavlja 49,36 % od sveukupnog budžeta.
22.03.2021.
Od danas u Općini Centar omogućena predaja zahtjeva elektronskim putem
Kako je i bilo najavljeno krajem prošle sedmice, na inicijativu načelnika Općine Centar Srđana Mandića, a zbog pogoršane epidemiološke situacije, od danas je u ovoj lokalnoj zajednici omogućena predaja zahtjeva za upravno rješavanje putem elektronske pošte.
22.03.2021.
Obavijest o sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige
Općina Centar Sarajevo je sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sarajevu krajem februara potpisala Sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige.
22.03.2021.
Voda u lokalnim vodovodima Mrkovići i Radava nije za piće
Na osnovu posljednjih izvještaja o ispitivanju uzoraka vode koje je vršio Odjel za komunalnu higijenu i sanitarnu tehniku, a koji djeluje u okviru Javne ustanove „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“, voda sa lokalnih vodovoda Mrkovići i Radava nije za piće.