OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA REINTEGRACIJE DIJELOVA OPĆINE CENTAR

Polaganjem cvijeća i svečanom akademijom obilježen značajan datum

U organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida općine Centar danas je obilježen Dan reintegracije dijelova općine Centar. Obilježavanje ovog značajnog datuma je započelo sa obilaskom i polaganjem cvijeća na više lokacija gdje su svoje učešće, osim predstavnika Općine Centar, također uzeli predstavnici boračkih udruženja, vijećnici, kao i sugrađani.

Delegacije su prvo obišle i položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Bosanski šehid“ na Kovačima, kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH. 

 

Prema protokolu nakon ovoga je položeno cvijeće ispred spomen-obilježja „Mala kula“ na Grdnju, ispred Mjesne zajednice „Pionirska dolina“ (Nahorevska 103), ispred spomen-obilježja na Nahorevu, odnosno ispred spomen-obilježja „Šip“ u Ulici Dejzina Bikića.  

 

Nakon polaganja cvijeća u velikoj sali Općine Centar održana je svečana akademija na kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica. 

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je reintegracija sarajevskih naselja donijela mir, okončala patnje i stradanja Sarajlija u opkoljenom gradu koji je pod opsadom bio 1.425 dana, što je ujedno najduža opsada jednog grada u historiji.

  • Danas smo se okupili kako bi obilježili 27. godišnjicu od reintegracije dijelova sarajevske općine Centar i to: Pionirske doline, Nahoreva, Šipa, Betanije i Mrkovića. Prije 27. godina 18. marta 1996. godine okupirani dijelovi padinskih područja središnje sarajevske općine predati su lokalnim vlastima i reintegrirani u ustavno-pravni poredak Federacije BiH, odnosno pod administrativno-tehničku upravu Općine Centar. Obilježavanje godišnjice reintegracije posebno je značajno zbog mladih ljudi kojima je potrebno pojasniti šta znači ovaj datum. Agresiju na našu zemlju i ratnu dramu Sarajeva nikada ne smijemo zaboraviti. Moramo čuvati uspomene na uspomene na našu historiju, kako bi cijenili sadašnjost i što bolje radili za budućnost. Danas, ali i svaki drugi dan, moramo se sjećati naših heroja koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, i obavezali nas, da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječna hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Dragi borci, dragi prijatelji, hvala vam na veličanstvenoj i herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države. Za ovih 27 godina Općina Centar Sarajevo postala je urbano administrativno, kulturno, sportsko, obrazovno i zdravstveno sjedište. Trend stalnog razvoja općine Centar Sarajevo ćemo nastaviti i dalje i opravdati epitet jedne od najuspješnijih i najrazvijenijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Još jače ćemo podržati socijalno ugrožene kategorije stanovništva, boračku populaciju i penzionere. Predano ćemo raditi na razvoju obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, ekologije i sigurnosti na području općine Centar. Investirat ćemo značajna sredstva u razvoj moderne komunalne infrastrukture i urbanih sadržaja, i jačati ugled Sarajeva u društvu evropskih metropola. Uvjeren sam da ćemo zajedno i dalje graditi lokalnu zajednicu koja će omogućiti bolji život građana i napredak cijele općine, kazao je Mandić.

 

O značaju reintegracije govorio je i u ime organizatora manifestacije predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida općine Centar Nedžad Škrijelj.

 

Obilježavanje godišnjice reintegracije dijelova općine Centar je finansijski podržala ova jedinica lokalne samouprave kroz projekat „Obilježavanje značajnih događaja i ličnosti“.

 

U ime Općine Centar obilježavanju su prisustvovali vijećnici Lajla Ćosović, Lejla Khattab, Velija Katica, Samir Fazlić, Đenan Muminović, Mehmed Muharemović, Jasmin Šljivo i Hamdija Hasanović. U delegaciji je također bila prisutna i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, kao i Suada Pašić, predsjednica Komisije za boračka pitanja Općine Centar.  Obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti