U OKVIRU JAVNOG POZIVA ZA PREDAJU PROJEKATA ZA MLADE

Poziv na drugi mentorski sastanak

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo objavljuje poziv za organizacije civilnog društva za učešće na drugom mentorskom sastanku.
Poziv na drugi mentorski sastanak

Sastanak je prilika za organizacije civilnog društva da sa mentorom javno prodiskutuju eventualna poboljšanja projektnih prijedloga (bez uplitanja u konkretne projektne ideje).

Drugi mentorski sastanak će biti održan u četvrtak, 23. marta 2023. godine sa početkom u 11 sati u prostorijama Općine Centar Sarajevo (sala 205/II sprat).  Sastanak će biti organiziran u okviru Javnog poziva za predaju prijedloga projekata za mlade u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) u Općini Centar Sarajevo.

Potvrdu o prisustvu na mentorskim sastancima potrebno je poslati na e-mail adresu faris.becic@centar.ba  ili na faris.becic@undp.org  

Podsjećamo da je u  srijedu, 15. marta 2023. godine održan prvi od tri planirana mentorska sastanka za predstavnike organizacija civilnog društva.

Na početku sastanka učesnicima je pojašnjena uloga mentora, naglašavajući da je primarna uloga mentora da ukaže na greške, te da ne učestvuje u rješavanju istih. 

Mentorica je na sastanku istakla važnost realne samoprocjene od strane same organizacije u smislu vlastitih kapaciteta i referenci da administrativno i finansijski može upravljati predloženim projektom. 

Predstavnici organizacija upoznati su sa pravilom da je od ukupnog projektnog budžeta dozvoljeno do maksimalno 30% iskoristiti za administrativne troškove (ljudske resurse /menadžer, koordinator, asistent i sl, putne troškove vezane za neke sastanke koje vrši menadžment projekta, kancelarijske troškove renta, struja, telefon i sl.), te da je u okviru direktnih projektnih troškova dozvoljeno platiti neophodne eksperte stručnjake koji bi realizovali projektne aktivnosti. Naglašeno je da su nabavka opreme i rekonstrukcija prihvatljivi troškovi samo ukoliko su ti radovi i oprema neophodni za uspješnu realizaciju projekta. 

Učesnicima je pojašnjeno da jedinica lokalne samouprave daje svoj finansijski doprinos  sufinansiranjem iz općinskog budžeta za sve odobrene projekte te je stoga neophodno da se ciljna i korisnička grupa vežu za teritoriju odgovarajuće općine, u ovom slučaju za teritoriju općine Centar Sarajevo. 

Naglašeno je i da je do 5 % projektnog budžeta dozvoljeno utrošiti na vidljivost projekta. 

Mentorica je uputila učesnike da koriste i mogućnost postavljanja pitanja na registry.ba@undp.org  ukoliko imaju neke dileme u vezi pravila javnog poziva.  

Razgovarano je o fokusu javnog poziva na mlade i njihov aktivizam i volonterizam u zajednici. U okviru javnog poziva aplikant može jednom projektnom intervencijom obuhvatiti više tematskih oblasti pod uslovom da su slične i prirodno se uklapaju. Isto tako, aplikant treba da vodi računa o održivosti projektnih rezultata. 

Učesnicima i učesnicama prvog mentorskog sastanka je naglašeno da za sljedeći susret trebaju doći spremni sa već konkretnim idejama koje se uklapaju u zahtjeve javnog poziva i u skladu su sa strateškim prioritetima za mlade Općine Centar Sarajevo, te iskoristiti mentorske sesije za konkretna pitanja i diskusiju u vezi projektnih intervencija i kvaliteta pojedinih projektnih dijelova kao npr. plana aktivnosti ili logičke matrice.