CENTAR KULTURE I MLADIH

„Vuneno pozorištance“ obradovalo mališane

Jučer je prostorijama organizatora projekta, Javne ustanove „Centar kulture i mladih“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, održana radionica pod nazivom „Vuneno pozorištance“.

Projekat “Pričanje bajki i radionica za izradu lutaka – vuneno pozorištance“, ima za cilj  da se djeci umjesto sadržaja sa ekrana, ožive narodne bajke, pripovijedanje i živa riječ. Figure od ovčijeg runa, djeca i nastavnici sami izrađuju drevnom tehnikom obrade vune, odnosno filcanjem.

Gosti  radionice bili su učenici trećeg razreda Osnovne škole “Vladislav Skarić“. Željka Lemez koja je umjetnički rukovodilac Udruženja „Bajka“, prvo je mališanima pročitala bajku pod nazivom “Mala vila“, a poslije toga pokazala tehniku filcanja i pravljenja lutaka od vune.

Filcanje je pogodno za rad u mješovitim grupama, gdje ravnopravno mogu učestvovati umjetnici, djeca, nastavnici, osobe sa poteškoćama u razvoju, te je značajno i kao dodatni instrument u inkluzivnoj nastavi. 

Jučer su djeca pokazala izuzetan interes za ovom jedinstvenom radionicom u Bosni i Hercegovini. Osnovci su sa velikom pažnjom pravili lutke, koje su na kraju ponijeli svojim kućama. 

28.03.2024.
NASTAVAK 37. I REDOVNA 38. SJEDNICA
Usvojen Regulacioni plan „Podgaj-Tekija“
28.03.2024.
ŽRTVE USTAŠKOG TERORA
Obilježena godišnjica smaknuća 55 antifašista
28.03.2024.
U PREPUNOJ VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR
Održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Centar
Više vijesti