Vijesti

29.04.2022.
Uspješno okončana međunarodna vježba zaštite i spašavanja "ResponSEE"
U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i koordinacijskog tijela Međunarodne terenske vježbe zaštite i spašavanja "ResponSEE" održana je trodnevna vježba provjere spremnosti službi spašavanja u slučaju prirodnih katastrofa.
29.04.2022.
Uspostavljeno Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je potpisan Sporazum o uspostavi lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo, koji je uspostavljen uz podršku Evropske unije kroz projekat “EU podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza II”.
29.04.2022.
ODABRANA TRI NAJBOLJA RJEŠENJA
Građani biraju izgled parka Hastahana
Na internacionalni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora „Hastahana“ koji je Općina Centar raspisala u partnerstvu sa UNDP-em pristiglo je 79 prijava kako domaćih, tako i stranih arhitekata.
29.04.2022.
PODRŠKA NAJSTARIJEM KULTURNO-UMJETNIČKOM DRUŠTVU U BIH
Mandić posjetio RKUD „Proleter“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je radničko kulturno-umjetničko društvo Proleter gdje su ih ugostili predsjednik Društva Sahudin Kačar i sekretar Sulejman Skenderagić.
28.04.2022.
REKORDAN IZNOS BUDŽETA U OPĆINI CENTAR
Jednoglasno usvojen rebalans budžeta Općine Centar u iznosu od 64.650.000 KM
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 17. redovnoj sjednici održanoj 28. aprila 2022. godine jednoglasno usvojilo izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2022. godinu u rekordnom iznosu od 64.650.000 KM.
28.04.2022.
Održana 17. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak 28. aprila 2022. godine 17. redovnu sjednicu koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo
28.04.2022.
Načelnik Mandić prisustvovao sastanku Savjeta Mjesne zajednice „Koševo II“
U prostorijama Mjesne zajednice „Koševo II“ načelnik Općine Centar Srđan Mandić prisustvovao je sjednici Savjeta ove mjesne zajednice koju je vodio predsjednik Savjeta Dino Kapo.
28.04.2022.
Oskrnavljeno spomen-obilježje poginulim borcima Blekinog potoka
Odmah po saznanju da je oskrnavljeno spomen obilježje poginulim borcima Blekinog Potoka, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo je zajedno sa vijećnikom Velijom Katicom došao na lice mjesta, te sa predstavnicima općinskih službi i preduzeća "Park" dogovorio njegovu hitnu sanaciju.
28.04.2022.
LOKALNO PARTNERSTAVO ZA ZAPOŠLJAVANJE OPĆINA CENTAR I NOVO SARAJEVO
Promocija proširenja LPZ-a i javnih poziva za nezaposlene i poduzetnike
U petak, 29. aprila 2022. godine sa početkom u 10 sati u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo planirana je promocija proširenja Lokalnih partnerstava za zapošljavanje (LPZ), te predstavljanje javnih poziva za nezaposlena lica i poduzetnike, u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II).
27.04.2022.
PRVI PUT DATA MOGUĆNOST NEPLAĆANJA KOMUNALNIH TAKSI
Svaki poslovni subjekt ima mogućnost istaknuti firmu na površini 200x300 milimetara i u tom slučaju ima obavezu prijave takse, ali je u potpunosti oslobođen plaćanja, a što ranije nije bilo moguće
Na Šesnaestoj redovnoj sjednici Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo je usvojilo Odluku o kriteriju i visini komunalnih taksi na području općine Centar Sarajevo na osnovu Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo.
27.04.2022.
Općina Centar finansira/sufinansira članarine u sportskim klubovima djece i mladih
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za finansiranje/sufinansiranje članarina u sportskim klubovima djece i mladih sa područja općine Centar Sarajevo.
27.04.2022.
Predsjedavajući Đozo i dopredsjedavajuća Adilagić posjetili Udruženje penzionera općine Centar
Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj 9. marta 2017. godine usvojilo Odluku o obilježavanju Dana penzionera općine Centar 27. aprila, i to baš na dan osnivanja Udruženja penzionera općine Centar.
27.04.2022.
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
Od dvije ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 27. aprila ratne 1993. godine, u Ulici Jukićeva 132, poginula su tri dječaka dok su se igrala ispred njihove zgrade: Vedran Milas (1979), Amel Tarahija (1979) i Sakib Smajević (1977).
27.04.2022.
Sutra 17. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Sedamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 28. aprila 2022. godine sa početkom u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
27.04.2022.
Odigrano osmo kolo Lige u fudbalu osnovnih škola
Na pomoćnom terenu stadiona Koševo odigrano je osmo kolo lige u fudbalu za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar. Takmičenje je podijeljeno u dvije starosne skupine, mlađe kategorije do sedmog razreda i starije do devetog.
27.04.2022.
Redovno održavanje ciciban igrališta na radost naših mališana
Uposlenici Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ svakodnevno obilaze ciciban igrališta i sportske terene kojima upravljaju u ime Općine Centar zbog redovnog održavanja igrališta i terena za nesmetanu igru naših mališana i mladih.
26.04.2022.
Održano općinsko takmičenje osnovaca iz tehničke kulture i osnova tehnike
Osnovna škola „Hasan Kaimija“ bila je domaćin općinskog takmičenja učenika iz tehničke kulture i osnova tehnike koje organizuje Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.
26.04.2022.
POSTAVLJEN DJEČIJI MOBILIJAR U PARKU JELENA VITAS
Završni radovi na izgradnji prvog inkluzivnog parka
U toku su završni radovi na izgradnji i opremanju mobilijarom Parka Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvog inkluzivnog parka na području općine Centar.
26.04.2022.
Organizacioni odbor usvojio konačni program za obilježavanje Dana Općine Centar
Posljednji sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja održan je danas.
26.04.2022.
Privodi se kraju realizacija dugogodišnje inicijative i pripreme za obilježavanje dana Općine Centar i Odreda „Soukbunar“
U okviru Dana Općine Centar, koje svake godine predstavnička i izvršna vlast ove lokalne zajednice obilježava od 2. do 9. maja, planirano je i održavanje Dana Odreda „Soukbunar“, čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva.