POLOŽENO CVIJEĆE NA MEZARJA I SPOMEN-OBILJEŽJA

Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH

U okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH i 19. godišnjice od formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, na šehidskom mezarju Kovači, u nedjelju 14. aprila 2024. godine, delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH.

Cvijeće je prvo položeno ispred zajedničkog spomen-obilježja „Bosanski šehid“ na Kovačima, te na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, gdje je održan vjerski program. 

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili i odali dužnu počast pomoćnica načelnika Amra Hašimbegović Vučković i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu zajedno sa vijećnikom Općinskog vijeća Hamdijom Hasanovićem.

 

Nakon šehidskog mezarja Kovači obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nastavljeno je na platou gdje je u okolini šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu „Koševo“, katoličko groblje „Sveti Josip“, pravoslavno groblje „Sveti Marko“, te gradsko groblje Lav, gdje je također položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH.

 

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a RBiH i raznih samoorganizovanih vojnih jedinica u jedinstvenu vojsku, na osnovu odluke Predsjedništva RBiH o ujedinjenju svih oružanih snaga na slobodnim teritorijama RBiH. Kao legitimna vojna jedinica nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine Armija RBiH, tokom agresije na našu državu, sastojala se od sedam korpusa i brojala je više od 200.000 vojnika.

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti