ZBOG IZVOĐENJA RADOVA NA PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE

Izmjena režima saobraćaja motornih vozila

Na osnovu rješenja koje je izdalo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, građevinskoj firmi „Mibral“, od 6. aprila do 16. maja ove godine u periodu od 8 do 17 sati na snazi je potpuna obustava saobraćaja motornih vozila u dijelu Nahorevske ulice gdje su u toku radovi na proširenju i rekonstrukciji dijela ulice u dužini od 90 metara od raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige prema Pionirskoj dolini.
Izmjena režima saobraćaja motornih vozila

Odluka o obustavi saobraćaja donesena je zbog početka druge faze realizacije pomenutog projekta, zbog nesmetanog izvođenja radova na saobraćajnici. Tokom navedenog perioda saobraćaj će regulisati redari koji će preusmjeravati vozila na alternativni pravac. 

 

Radi se o projektu čija je realizacija započela sredinom marta ove godine u vrijednosti od 604.656 KM, kojeg zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Od navedenog iznosa Direkcija snosi troškove od 400.000 KM, dok je razlika sredstava  obezbijeđena u općinskom budžetu.  Nakon provedene procedure javne nabavke odabira izvođača radova potpisan je ugovor sa predstavnikom građevinske firme „Mibral“ d.o.o. Sarajevo .

 

Na osnovu glavnog projekta, kojeg je uradila projektantska firma „HS Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, planirano je proširenje postojeće saobraćajnice u dužini od oko 90 metara od raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige prema Pionirskoj dolini. Osim proširenja postojeće saobraćajnice, gdje će kolovoz biti širine od 7 metara sa pješačkim stazama širine od po 1,5 metara sa obje strane saobraćajnice, biće smanjen radijus postojeće krivine koja je sada jako nepregledna za saobraćaj motornih vozila, čime su najviše ugroženi pješaci. Planirana je i sanacija postojećeg potpornog zida sa jedne strane saobraćajnice, kao i izgradnja novog armirano-betonskog zida dužine od 34 metara sa zaštitnom ogradom u visini od dva metra.

 

Na osnovu saglasnosti Kantonalnog javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, koji su pored firme „Energoinvest“ d.d. Sarajevo nadzor projekta, predviđeno je i polaganje cijevi za novu fekalnu i oborinsku kanalizaciju u dužini od po 245 metara te za novu vodovodnu mrežu (208 metara) kojom prilikom će biti i urađeni priključci na okolne stambene objekte

 

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti