Radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina u završnoj fazi

U dosadašnjem toku radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina, završeno je polaganje cijevi za fekalnu i kišnu kanalizacionu mrežu, te priključenje okolnih stambenih objekata na novu infrastrukturu, dok su u završnoj fazi radovi na novoj vodovodnoj mreži.
Radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina u završnoj fazi

- Od planirane trase duge 400 metara uspjeli smo završiti većinu posla zemljanih iskopa za novu vodovodnu mrežu. Ostatak trase od oko 30 metara planiramo okončati tokom sutrašnjeg dana. Nakon toga radnici kantonalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ će položiti vodovodne cijevi i raditi na spajanju nove mreže sa priključcima za domaćinstva. Puno faktora utiče na završetak radova, ali prema našim procjenama za 15 dana možemo očekivati da ovaj projekat bude gotov. Želimo da se stanarima ove ulice zahvalimo na njihovom strpljenju tokom izvođenja radova, jer mala širina ulice, gdje je nezgodno prići sa mehanizacijom, i gusta mreža podzemnih instalacija su usporili radove, objasnila je Merisa Krekić, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“, firme koja je zadužena za zemljane radove.

 

Kako je planirano projektom, nakon polaganja vodovodnih i kanalizacionih cijevi, biće izvršeno testiranje, čišćenje i dezinfekcija nove vodovodne mreže. Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je uradilo glavni projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, a ovo preduzeće je također zaduženo i za nadzor ovog projekta.

 

Jusuf Begić, koji stanuje u Aleksandra Puškina 16, zadovoljan je urađenim poslom.

 

– Zbog velikih kamiona i iskopane ulice nama stanarima je bilo teže da prolazimo, ali smo svjesni da smo sada riješili svoje životno pitanje, kazao je Begić.  

 

Radove koji su započeli sredinom juna ove godine na osnovu sporazuma o sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnog i kanalizacionog sistema na području Centra, finansira Općina iz svog budžeta sa 390.362 KM, od čega je za novu separatnu kanalizacionu mrežu izdvojeno 264.210 KM, a za vodovodnu mrežu 126.152 KM.

 

Također je planirano da se po završetku rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže uradi asfaltiranje kompletne saobraćajnice u Aleksandra Puškina, a to je projekat koji će također finansirati Općina Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti