Vijesti

01.02.2018.
Izgradnja nove saobraćajnice u Ulici Maria Mikulića
U dosadašnjem toku radova na izgradnji nove saobraćajnice koja će spojiti dva odvojena dijela Ulice Maria Mikulića na Koševskom brdu radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, su nakon završetka zemljanih radova izgradili nove armirano-betonske potporne zidove koji imaju ulogu stabilizacije saobraćajnice kao i tla oko okolnih stambenih objekata.
01.02.2018.
Unapređenje saradnje Općine Centar sa boračkim udruženjima
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je na sastanku sa predstavnicima boračkih organizacija sa Centra, održanom u četvrtak 1. februara 2018. godine, razgovarao o novim projektima i modelima saradnje sa ovom jako bitnom populacijom za središnju sarajevsku općinu.
01.02.2018.
Općina Centar i u 2018. godini nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje
Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja iz budžeta značajna sredstva za pomenutu oblast.
31.01.2018.
U toku sanacija klizišta kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru
Krajem decembra 2017. godine radnici firme „Mibral“, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru.
31.01.2018.
Započeli radovi na izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete na više lokacija u Centru
Tokom protekle sedmice radnici firme „Testingelektro“ d.o.o. Sarajevo su započeli sa radovima na izgradnji i obnovi postojeće javne rasvjete na više lokacija u Centru. Općina Centar kao finansijer projekta za realizaciju poslova na 37 lokacija u 14 mjesnih zajednica će iz svog budžeta izdvojiti 201.838 KM.
31.01.2018.
Za 487 učenika Općina Centar obezbijedila besplatne užine
Nakon zimskog raspusta, u ponedjeljak 29. januara 2018. godine u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo počelo je drugo polugodište školske 2017/2018. godine. U okviru kontinuirane brige za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja Općina Centar Sarajevo i ove školske godine finansira nabavku đačkih užina.
31.01.2018.
Načelnik Ajnadžić želi poboljšati brigu o osobama treće životne dobi
U Općini Centar u utorak 30. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim savjetnicima i saradnicima iz Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, održao sastanak sa predstavnicima općinskog Udruženja penzionera Centar Sarajevo.
30.01.2018.
Općina Centar ove godine planira nekoliko kapitalnih projekata na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže
Na sastanku predstavnika Općine Centar, koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, i menadžmenta Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ razgovarano je o daljnjim zajedničkim aktivnostima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Centar.
30.01.2018.
Završne aktivnosti pred zvanično puštanje u pogon vodovoda Nahorevo
U prostorijama Mjesne zajednice „Pionirska dolina“ (Nahorevska 103) u ponedjeljak, 29. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa svojim savjetnicima i saradnicima iz stručnih općinskih službi, održao sastanak sa grupom stanovnika Nahoreva i Nahorevskih brda.
30.01.2018.
U februaru počinje sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je 30.777 konvertibilnih maraka za sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta.
30.01.2018.
Općina Centar će u ovoj godini za obrazovanje izdvojiti 3,8 miliona maraka
Iako to nije u njenoj nadležnosti Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, nastavlja sa dugogodišnjom praksom izdvajanja značajnih sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.
29.01.2018.
Pri kraju obnova stepeništa i pješačkih staza ispred vrtića Šareni voz
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju stepeništa i ograda u Centru, koji su potpisali načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme „Sela“ Sead Tutić, radnici ove firme rade na izgradnji novog stepeništa i pristupnih staza do objekta vrtića Šareni voz u Odobašinoj ulici na broju 10.
29.01.2018.
U Centru kulture i mladih u objektu sarajevskog FIS-a realizira se niz projekata
Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade. Ova lokalna zajednica u okviru Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ čiji je i osnivač, dugi niz godina kvalitetno planira kako da mladi provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno je 210.000 KM za finansiranje rada Centra i dodatnih 35.000 KM za projekte koji se u njemu realiziraju.
29.01.2018.
Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
Delegacija Općine Centar, koju je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, je u ponedjeljak 29. januara 2018. godine na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu, zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, položila cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu.
29.01.2018.
U februaru počinje besplatna škola gimnastike za učenike osnovnih škola
Gimnastika uz atletiku i plivanje spada u bazični sport, te zauzima značajno mjesto u tjelesnom i zdravstvenom razvoju djece predškolskog i školskog uzrasta.
26.01.2018.
Općina Centar nastavlja finansijsku podršku Fudbalskom klubu Sarajevo
Središnja sarajevska Općina nastavlja dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima u petak, 26. januara 2018. godine posjetio Fudbalski klub Sarajevo gdje su ih ugostili generalna direktorica Sabrina Buljubašić i generalni sekretar Mirza Hadžić.
26.01.2018.
Ajnadžić razgovarao sa predstavnicima KJKP Vodovod i kanalizacija, prioritet rješavanje isticanja vode u Ulici Mehmeda Spahe
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima posjetio je KJKP Vodovod i kanalizacija gdje je sa predstavnicima ovog preduzeća razgovarao o aktuelnim pitanjima, te planovima izgradnje, rekonstrukcije i sanacije vodovodnog i kanalizacionog sistema na području Centra.
26.01.2018.
Općina Centar i KJKP ''Rad'' finansirali nabavku električnog vozila za prikupljanje otpada
Na Obali Maka Dizdara kod mosta „Festina lente“ u petak, 26. januara 2018. godine upriličena je primopredaja Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Rad" specijalnog električnog vozila za prikupljanje otpada na javnim površinama.
26.01.2018.
Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Centar
U četvrtak, 25. januara 2018. godine održana je 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
25.01.2018.
Dodatni termini zbog velikog interesovanja za projekat „365 sport plus“
Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti. Sport je izazov današnjice za mlade ljude, a društvena zajednica ima zadatak da ih usmjerava na ispravan put i u tom smislu Općina je realizujući mnogobrojne projekte u proteklom periodu pokazala svoje opredjeljenje da pomogne razvoj sporta i sportista, ne samo u Centru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.