Za besplatne preglede sportista izdvojeno 5.000 KM

Danas je u prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao i uručio zaključak kojim se iz općinskog budžeta izdvaja 5.000 KM za potrebe Javne ustanove „Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo“.

Navedena sredstva su ovoj zdravstvenoj ustanovi izdvojena za potrebe sufinansiranja troškova nabavke materijala neophodnog za preventivni rad i zdravstvenu zaštitu aktivnih sportista i sportskih rekreativaca.

 

U ime pomenute javne ustanove zaključak je preuzeo direktor prof. dr. Adnan Hadžimuratović, koji je ovom prilikom objasnio kako je došlo do realizacije ove inicijative.

 

–Kako ste upoznati, finansijska situacija naših sportskih organizacija nije nimalo sjajna. S obzirom da oni sami ne mogu finansirati preventivne preglede sportista, nama su se obratili zahtjevom za pomoć Rukometni klub „Bosna“, Fudbalski klub „Jug“, te još neke sportske organizacije iz Centra. Zahvaljujući razumijevanju načelnika Ajnadžića odobrena sredstva možemo iskoristiti za nabavku neophodnog materijala kako bismo pomenutim klubovima mogli izaći u susret. Na taj način će njihovi sportisti biti medicinski zbrinuti kako bi se mogli baviti sportom, a svjedoci smo koliko je u svijetu povećan broj iznenadnih oboljenja kod sportista zbog neadekvatnih ljekarskih pregleda za šta je  jedino nadležan Zavod za sportsku medicinu KS, koji ima specijaliste sportske medicine, objasnio je Hadžimuratović i dodao da je sa načelnikom Ajnadžićem također razgovarano o besplatnim ljekarskim pregledima osnovaca i srednjoškolaca iz Centra koji će naredne godine nastupati na sportskim turnirima i manifestacijama, gdje bi također bila obuhvaćena i djeca sa poteškoćama u razvoju ukoliko budu uključeni u neko od sportskih takmičenja.

 

Današnjem potpisivanju je također prisustvovala i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti