Nastavak pomoći održivom povratku u Opštini Jezero

Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za sufinansiranje realizacije projekta asfaltiranja lokalnog puta u naselju Čerkazovići u opštini Jezero, u svrhu održivog povratka potpisali su dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, a u ime Opštine Jezero načelnica Snežana Ružičić, koja je ovom prilikom objasnila o kakvom se konkretno projektu radi za koji je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM.

-Ovo je projekat vrijednosti od 130.000 KM, od čega smo, osim Općine Centar Sarajevo, također dobili podršku iz pet fondova poput Ministarstva civilnih poslova BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade RS..., jer naša Opština nije u mogućnosti da finansira izgradnju ove putne komunikacije. Mnogo sam zahvalna načelniku Ajnadžiću jer je prepoznao potrebu da pomogne jednoj maloj opštini, najviše zbog povratničke populacije koja egzistira na ovom području. Ovu putnu komunikaciju će koristiti oko 50 povratničkih porodica i zato je njena izgradnja jako važna za održivi povratak. Naša Opština je završila sve potrebne procedure i početak izgradnje ovog puta se očekuje uskoro, objasnila je načelnica Ružičić.

 

U razgovor sa načelnikom Ajnadžićem također je bilo govora o još jednom projektu izgradnje 700 metara dionice puta do povratničkog naselja, te o uređenju i sanaciji korita rijeke Jošavke koja svake godine po četiri puta plavi okolno područje i nanosi veliku štetu okolnom stanovništvu.

 

Navedena sredstva su odobrena na osnovu javnog poziva koji je objavljen u okviru Programa održivog povratka za dodjelu sredstava za pomoć općinama, vjerskim institucijama i pojedincima u svrhu održivog povratka.

 

Potpisivanju ugovora su također, u ime Općine Centar, prisustvovali pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, kao i pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Vahid Bećirević.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti