Održan okrugli sto „Sva lica pristupačnosti“

U utorak, 29. oktobra 2019. godine održan je okrugli sto na temu „Sva lica pristupačnosti“ sa ciljem prezentiranja stanja i identificiranja potreba na polju pristupačnosti osobama sa invaliditetom sa područja Kantona Sarajeva.

Okrugli sto je održan u sklopu kampanje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom pod nazivom „Sva lica pristupačnosti“, u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ koji finansira Evropska unija, a realiziraju Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i UG „Nešto Više“ Sarajevo.

 

Menadžerica projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ Dijana Kremenović je kazala da je to jedan od prvih projekata koji Evropska unija povjerava jednoj organizaciji osoba s invaliditetom, da počne raditi zajedno sa svojim partnerima širom BiH na poboljšanju prava osoba s invaliditetom.

 

-Cilj okruglog stola je da predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, u zavisnosti od njihovih potreba, predstave trenutno stanje, ono što je urađeno do sada i šta je još potrebno kad je u pitanju pristupačnost, istakla je Kremenović.

 

Direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko je kazao da polaze od toga da je pristupačnost preduslov uopće da bi osobe s invaliditetom mogle ostvariti svoja ljudska prava, kao i drugi građani i na mjestima gdje oni to ostvaruju.

 

-Znamo da je kretanje u našem gradu veoma otežano, čak i ljudima koji nemaju invaliditet. Nama s invaliditetom je skoro nemoguće, čak i uz asistenciju. Općina Centar je lokalna zajednica na čijoj teritoriji se nalazi sjedište našeg udruženja, ali i lokalna zajednica koja već dugi niz godina podržava rad Udruženja kroz razne projekte. Ova Općina je jedna od najodgovornijih, bar kada se radi o pružanju jednakih mogućnosti osobama sa invaliditetom. Raduje me što je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sudionik današnjeg okruglog stola, kazao je Zuko.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar kao odgovorna društvena zajednica kontinuirano vodi brigu o osobama s invaliditetom, te da realizira projekte u toj oblasti, što će nastaviti i u narednom periodu.   

 

-Do sada smo realizovali projekte uklanjanja arhitektonskih barijera na svim pješačkim prelazima i trotoarima od Marijin dvora do Ulice Zelenih beretki koja administrativno pripada Općini Stari Grad. Ponosni smo na činjenicu da trenutno u ovoj lokalnoj zajednici nema niti jedne slijepe osobe koja može koristiti laptop, a da ga nema. Općinska administracija na čijem sam čelu će biti posvećena rješavanju problema osoba sa invaliditetom sa ciljem da se tim osobama olakša svakodnevni život, kretanje i samostalno funkcionisanje. Imamo razumijevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju i stojimo im na raspolaganju, poručio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti