Vijesti

23.09.2019.
Položen prvi sloj asfalta u Ulici Koševo
Tokom proteklog vikenda radnici građevinske firme „Grakop“ su postavili prvi sloj asfalta duž saobraćajnice u Ulici Koševo na dijelu od raskrsnice sa ulicama Patriotske lige i Bolnička do Ulice Sutjeska, u ukupnoj dužini od oko 270 metara.
23.09.2019.
Sutra započinju radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Dolina i Magribija
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović će u utorak, 24. septembra 2019. godine ozvaničiti početak radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Dolina i Magribija.
23.09.2019.
Besplatni kursevi engleskog i njemačkog jezika
Poznavanje stranih jezika predstavlja jedan od osnovnih uvjeta prilikom zapošljavanja i sticanja konkurentnosti na tržištu rada. Općina Centar Sarajevo u saradnji sa JU Centar kulture i mladih, čiji je i osnivač, te Školom za strane jezike Poliglot tokom oktobra i novembra 2019. godine organizira besplatne kurseve engleskog i njemačkog jezika za mlade uzrasta od 15 do 35 godina s područja Centra.
23.09.2019.
Na sceni u Jelićevoj repriza predstave Željka Pervana „Predzadnji put“
Zbog velikog interesovanja publike, u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar (Jelića 1) u subotu, 12. oktobra 2019. godine sa početkom u 20 sati ponovo će biti odigrana predstava „Predzadnji put“, jednog od najomiljenijih hrvatskih komičara Željka Pervana.
20.09.2019.
Uskoro počinje treća faza sanacije Ulice Armije RBiH na Kromolju
Od projekata uređenja i obnove komunalne infrastrukture za čiju realizaciju su obezbijeđena finansijska sredstva u ovogodišnjem budžetu Općine Centar planirana je i treća faza sanacije dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju, između brojeva 4 i 44.
20.09.2019.
Nogometni turnir osnovnih škola sa Centra počinje u oktobru
Općina Centar i ove godine organizira nogometni turnir 11 osnovnih škola sa njenog područja koji počinje u oktobru i odigravat će se na otvorenom terenu sarajevskog FIS-a (Mis Irbina 10). Realizator ovog projekta je Centar za sport i rekreaciju, javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar.
20.09.2019.
ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE
Projekat „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“
U okviru projekta kojeg finansira Evropska unija i Bosna i Hercegovina, a implementira nevladina organizacija „Hilfswerk Austria“ sa partnerima, 16. i 17. septembra 2019. godine održan je radni sastanak u Tesliću.
19.09.2019.
Počeo 5. Viva film festival
U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar (Jelića 1), a u organizaciji Udruženja „Viva“, jučer je počeo 5. Internacionalni Viva film festival, koji će trajati do 21. septembra.
19.09.2019.
Načelnik Ajnadžić prisustvovao obilježavanju Dana Grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 18. septembra 2019. godine prisustvovao obilježavanju Dana Grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona.
19.09.2019.
Obnova terena za basket na igralištu Metalac
Na sportskom igralištu Metalac u Gimnazijskoj ulici u toku su radovi na obnovi terena za basket. Pripremljena je i označena podloga ove sportske plohe i narednih dana će, ukoliko to dozvole vremenski uvjeti, biti postavljeni koševi.
19.09.2019.
Načelnik Ajnadžić obišao gradilište u Ulici Urjan Dedina
Gradilište u Ulici Urjan Dedina na Soukbunaru obišao je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem.
18.09.2019.
Nakon što realizacija projekta nije započeta
Općina traži raskid ugovora i isplatu penala od izvođača radova na sanaciji puta prema Skakavcu
Povodom dužeg zastoja u realizaciji projekta sanacije klizišta sa uređenjem dijela puta iz Nahoreva prema Skakavcu, kao posljedice isključive odgovornosti firme Harysco d.o.o. Sarajevo, koja je odabrana javnim nadmetanjem putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a za radove je Općina Centar obezbijedila sredstva, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
18.09.2019.
Završeni radovi na sanaciji oštećenja na saobraćajnicama i obnova saobraćajne signalizacije u Centru
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Bosman“ su okončali radove na redovnom održavanju saobraćajnica na području nekoliko mjesnih zajednica u Centru što konkretno podrazumijeva sanaciju oštećenja na kolovoznoj površini, kao i postavljanje nove saobraćajne signalizacije s ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.
18.09.2019.
Uskoro počinje izrada idejnog uređenja parka „Prof. dr. Nijaz Duraković“
S obzirom na upite upućene općinskom načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i nadležnim službama u vezi sa daljnjim aktivnostima na realizaciji projekta uređenja parka „Prof. dr. Nijaz Duraković“ u skladu sa usvojenim izmjenama i dopunama RP „Marijin Dvor-lokalitet Hastahana“ općinska uprava će pristupiti izradi idejnog uređenja trga i projekta vanjskog uređenja sa hortikulturom.
18.09.2019.
Održana prezentacija pametnog zvona „Smart Bell“ za osnovne škole
Danas je u prostorijama Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ održana prezentacija pametnog zvona za osnovne škole kojoj je prisustvovao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, kao i direktori 11 osnovnih škola sa područja Centra.
18.09.2019.
ZAJEDNIČKI PROJEKT KANTONA, GRADA I OPĆINE
Okončani radovi na uređenju korita Koševskog i Jagomirskog potoka
Čišćenjem i uređenjem dijela korita Koševskog potoka pred njegovo ušće u rijeku Miljacku, pored same zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo, radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su okončali radove na regulaciji, sanaciji i uređenju dijela korita Jagomirskog i Koševskog potoka.
17.09.2019.
Sutra izdavanje urbanističke saglasnosti za još jedan dio Prve transverzale
U Općini Centar Sarajevo u utorak 17. septembra 2019. godine održan je treći sastanak Tima za realizaciju i praćenje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i drugih poslova u vezi sa realizacijom projekta izgradnje Prve i Nulte transverzale, te izgradnje kružnog toka na Šipu sa predstavnicima kantonalnih ministarstava pravde i uprave i saobraćaja, te Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Direkcije za ceste KS.
17.09.2019.
Završni radovi na izgradnji novog stepeništa i pješačkih staza u Ulici Nusreta Šišića Dede
Radnici građevinske firme „Sela“ obavljaju završne radove na izgradnji novog stepeništa i pješačkih pristupnih staza u Ulici Nusreta Šišića Dede između brojeva 8 i 12.
17.09.2019.
Prezentacija pametnog zvona za osnovne škole
U prostorijama Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ (ulica Mehmed-paše Sokolovića 2) u srijedu, 18. septembra 2019. godine sa početkom u 9 sati bit će održana prezentacija pametnog zvona – „Smart Bell“. Prezentaciji će u ime Općine Centar prisustvovati načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.
16.09.2019.
Do kraja ovog mjeseca planiran završetak radova u Ulici Koševo
Sa završetkom radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže duž Ulice Koševo u dužini od 270 metara stekli su se uslovi za nastavak rekonstrukcije saobraćajnice pomenute ulice na dionici od Bolničke ulice, odnosno Ulice Patriotske lige do Ulice Sutjeska.