Općina Centar učestvuje u projektu zaštite arheološkog naslijeđa

U okviru Dunavskog transnacionalnog programa finansijski je podržan projekat pod nazivom „Arheodunav“ (Arheodanube), gdje je nosilac Gradska Općina Ptuj iz Slovenije, a partner između ostalih i Općina Centar Sarajevo.
Općina Centar učestvuje u projektu zaštite arheološkog naslijeđa

Ukupna vrijednost projekta je oko dva miliona eura, koji ima za cilj pripremu konkretnih planova, treninga i alata za očuvanje i promociju arheoloških nalazišta i njihovo inkorporiranje u nove turističke inicijative.

 

Tim povodom su 22 učesnika ovog projekta iz devet evropskih zemalja učestvovali u prvoj radionici koja je održana u Beču od 11. do 13. oktobra ove godine. Među učesnicima su također bili i predstavnici Općine Centar, odnosno Službe za privredu i lokalno-ekonomski razvoj, koja implementira pomenuti projekat.

 

Ovom prilikom su učesnici pokušali saznati i odgovoriti na pitanja kako zaštititi arheološko naslijeđe u gradovima i na koji način građanima približiti historiju i kulturnu baštinu s ciljem očuvanja kulturnog naslijeđa za buduće generacije i kako na inovativan način uz pomoć arheoloških parkova razviti arheoturizam.

 

Učesnici su, osim teorijskog dijela predavanja, imali priliku u Beču obići drevni rimski grad Carnuntum, kao praktični primjer na koji način uspješno sačuvati i javnosti preko turističkih potencijala prezentovati bogatstvo kulturne baštine u modernim urbanim sredinama.

 

U sljedećoj fazi projekta planirano je da učesnici projekta Arheodunav rade na pripremi interaktivnih i inovativnih alata koji će pomoći da se na zabavan način upozna historija grada.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti