Vijesti

02.09.2019.
Poziv organizacijama civilnog društva za učešće u evaluaciji projekata
Općina Centar poziva zainteresovane članove organizacija civilnog društva koje imaju sjedište na području općine Centar Sarajevo da se prijave za učešće u procesu evaluacije dostavljenih prijedloga projekata u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).
30.08.2019.
Općina Centar naknadno dodijelila stipendije za još 65 učenika
U Centru kulture i mladih Općine Centar u petak, 30. augusta 2019. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.
30.08.2019.
Podjela školskih torbi i pribora za prvačiće Centra
U ponedjeljak 2. septembra 2019. godine, sa početkom nove školske godine, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić svim prvačićima iz osnovnih škola sa Centra podijeliti školske torbe sa priborom i kompletom udžbenika potrebnih za početak njihovog novog razdoblja u životu. Općina Centar je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 102.000 KM.
30.08.2019.
Načelnik Ajnadžić uputio poziv državnim institucijama i sportskoj javnosti
Rekonstruišimo stadion „Asim Ferhatović Hase“ zajedno
U želji da Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ dovedemo što prije u stanje pune funkcionalnosti koja odgovara visokim standardima svjetske i evropske fudbalske asocijacije, a imajući posebno u vidu brojne upite naših sugrađana, posebno navijača nogometne reprezentacije i FK Sarajevo, ali i cjelokupne sportske i šire javnosti, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić želi informisati javnost o aktivnostima koje poduzima ova lokalna zajednica.
29.08.2019.
Načelnik Ajnadžić potpisao urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale
U prostorijama Općine Centar u četvrtak 29. augusta 2019. godine načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao i direktoru Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzi Hulusiću uručio urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale, čime je napravljen prvi konkretni korak ka izgradnji ove veoma važne saobraćajnice u centralnom gradskom jezgru.
29.08.2019.
Poziv građanima da se odazovu akciji dobrovoljnog darivanja krvi
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, u prostorijama Crvenog križa Općine Centar (Valtera Perića br.10), u petak, 30. augusta 2019. godine u terminu od 14 do 18 sati će biti organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.
29.08.2019.
Uređenje manjih javnih i zelenih površina u Centru
U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o realizaciji granta uređenja manjih javnih površina, izgradnji dječijih igrališta i sportskih ploha na području općine Centar.
29.08.2019.
Sutra potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija za još 65 učenika
U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar (Jelića 1) u petak, 30. augusta 2019. godine u 10 sati će biti upriličeno potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.
28.08.2019.
Općina Centar od 2015. godine radi na uspostavljanju IT Parka
Planira se proširenje obuhvata inovacijsko-tehnološkog parka
S obzirom na sve veći broj upita fizičkih i pravnih lica, kako novih firmi, tako i već afirmiranih kompanija na poslovnom tržištu u našoj državi, u vezi sa mogućnostima izgradnje poslovnih objekata na lokalitetu Šip, valja istaknuti da je Općina Centar 2015. godine donijela dokument Korekcija izmjena i dopuna Regulacionog plana poslovne zone „Šip“ kojim su stvoreni planski preduvjeti za izgradnju inovacijsko-tehnološkog parka.
28.08.2019.
Obilježena godišnjica stradanja civila na Markalama
Od ispaljene minobacačke granate sa agresorskih položaja na Trebeviću, ispred sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu „Markale“ (Mula Mustafe Bašeskije do broja 64) 28. augusta 1995. godine 43 naša sugrađanina izgubila su život, a 84 osobe su ranjene, od čega je troje djece.
28.08.2019.
Sutra potpisivanje urbanističke saglasnosti za izgradnju nulte transverzale
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić u četvrtak 29. augusta 2019. godine u 11 sati će potpisati urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale.
27.08.2019.
Korisnici centara za zdravo starenje uskoro počinju edukaciju filcanja vune
U Centru za zdravo starenje uskoro počinje radionica filcanja vune. Cilj projekta je očuvanje kulturne baštine na području općine Centar kroz uključivanje žena treće životne dobi u aktivnosti dodatnog osposobljavanja i obuke tehnikom filcanja vune koji će sadržavati i poslovne elemente vezane za načine prodaje i promovisanje izrađenih artikala.
27.08.2019.
Sanacija oštećenja na saobraćajnicama i obnova saobraćajne signalizacije u Centru
U skladu sa ugovorom o izvođenju radova na redovnom održavanju saobraćajnica na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor firme „Bosman“ Sunija Jahić, radnici ove građevinske firme su tokom proteklog perioda završili nekoliko projekata na redovnom održavanju saobraćajnica, što podrazumijeva sanaciju oštećenja na kolovoznoj površini, kao i postavljanje nove saobraćajne signalizacije s ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.
27.08.2019.
Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić donirano 10.000 KM
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić boravio je u prostorijama JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, gdje je sa direktorom Redžepom Salićem potpisao protokol kojim se iz budžeta Općine Centar za 2019. godinu obezbjeđuju sredstva u iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka u svrhu nabavke mašina i sušilica za pranje veša.
26.08.2019.
U završnoj fazi rekonstrukcija Ulice kralja Tvrtka
Paralelno sa radovima na ponovnom postavljanju kamene kocke u Ulici kralja Tvrtka, na dionici između Kranjčevićeve ulice i Ulice Augusta Brauna, radnici angažovane firme „Grakop“ iz Kiseljaka su također završili veliki dio posla na drugoj dionici pomenute ulice, između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita.
26.08.2019.
Općina Centar obezbijedila besplatne užine za 472 osnovca
Školarci iz osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo u naredni ponedjeljak 2. septembra, nakon ljetnog raspusta, ponovo sjedaju u školske klupe.
26.08.2019.
U septembru počinje škola baleta u Jelićevoj
U organizaciji Centra kulture i mladih, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, od septembra počinje škola baleta. Prijaviti se mogu djeca uzrasta od 3 do 20 godina.
24.08.2019.
Dan za porodicu u parku Hastahana
U parku prof.dr. Nijaz Duraković (Hastahana) na Marijin dvoru danas se okupio veliki broj sugrađana tačnije članovi porodica koji su željeli učestvovati u događaju pod nazivom „Dan za porodicu“ koji su organizovali Udruženje “Majka i dijete-Bombon”- Institut za majku i dijete u saradnji sa Općinom Centar i Javnom ustanovom „Centar kulture i mladih“.
23.08.2019.
I ove godine besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra
Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora za realizaciju projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo-školska 2019./2020. godina“.
23.08.2019.
Započela izgradnja prvog street workout parka u Centru
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, te sa svojim savjetnikom za investicije Mustafom Resićem obišao gradilište gdje su u toku radovi na izgradnji prvog street workout parka u Centru, tačnije na lokaciji parka kod nekadašnje Austrijske kuće preko puta naselja Ciglane.