Općinsko vijeće usvojilo nacrt

Odluka o komunalnom redu i higijeni za uređeniji i čistiji Centar

Općinsko vijeće je usvojilo nacrt Odluke o komunalnom redu na području općine Centar Sarajevo.
Odluka o komunalnom redu i higijeni za uređeniji i čistiji Centar

Razlog za donošenje ovakve odluke je što Zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo nedovoljno tretiraju ili definišu komunalni red kao neizostavan segment opće komunalne higijene, zaštite okoline i općeg zdravlja stanovništva.

 

 

Odredbe Zakona o komunalnoj čistoći pretežno tretiraju održavanje javnih i zelenih površina. Zbog toga je izražen problem održavanja i uređenja naselja, vanjskih dijelova zgrada i površina koje su u vlasništvu pravnih ili fizičkih lica, a koja graniče ili su vidljivi sa javnih površina.

 

-Ovom odlukom pokušavamo da obuhvatimo oblasti koje nisu bile tretirane do sada. To se odnosi na privatne parcele koje graniče sa javnim površinama. Na takve parcele nismo imali nikakvog uticaja, niti smo mogli reagovati, a itekako su narušavale izgled i kvalitet naše životne sredine. Opština će po ovoj odluci imati mogućnost da vlasnicima parcela naloži da uređuju površine, a u suprotnom to će uraditi Opština i naplatiti od vlasnika, te se istom daju šira ovlaštenja općinskim inspektorima u ovoj oblasti, kazao je načelnik Srđan Mandić.

 

Nacrt Odluke je upućen u javnu raspravu koja će trajati 21 dan.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti