Vijesti

10.02.2020.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 27.548 KM
Općina Centar organizator sportsko–inkluzivnog programa za djecu sa poteškoćama u razvoju
Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti.
10.02.2020.
Počinje sanacija pješačke staze koja povezuje Alipašinu ulicu i park na Betaniji
Tokom dana radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka započeli su sa pripremnim radovima na realizaciji projekta sanacije pješačke staze koja povezuje Alipašinu ulicu sa gradskim parkom na Betaniji, tačnije do porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru u dužini od 470 metara.
10.02.2020.
Nastavak podrške ustanovama koje brinu o starim i nemoćnim, te osobama sa invaliditetom
U Općini Centar potpisan je protokol o realizaciji granta za potrebe Javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ u iznosu od 5.000 KM koji je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojen u svrhu poboljšanja uslova boravka i socijalno zdravstvenog zbrinjavanja osoba sa invaliditetom.
07.02.2020.
Danas isplata jednokratnih novčanih pomoći za 41 porodilju iz Centra
Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, tokom dana će Služba za finansije Općine Centar izvršiti uplatu ovih pomoći na bankovne račune za 41 porodilju iz Centra.
07.02.2020.
Naredne sedmice u FIS-u počinje besplatna škola gimnastike za osnovce
Nakon završetka zimskog raspusta u utorak, 11. februara nastavlja se realizacija besplatne škole gimnastike za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar, a ovaj projekat dugi niz godina uspješno organizira Općina Centar u saradnji sa Centrom za sport i rekreaciju – javnom ustanovom čiji je osnivač.
07.02.2020.
Otvoreno pismo načelnika Ajnadžića Dini Mustafiću
Povodom izjave gospodina Dine Mustafića da Nedžada Ajnadžića treba zaustaviti i da je uzurpirao pola Sarajeva, načelnik Općine Centar je uvaženom režiseru uputio otvoreno pismo:
07.02.2020.
Općina Centar donirala 10.000 maraka Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić
U Općini Centar potpisan je protokol o realizaciji granta za potrebe Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u iznosu od 10.000 KM koji je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojen u svrhu nastavka provođenja inkluzivnog projekta „Agrotehnički radni centar“.
06.02.2020.
Općina Centar nije prodala zemljište na Marijin dvoru
Povodom članka objavljenog na web portalu zurnal.info 5. februara 2020. godine pod naslovom „TAJKUN OSUĐEN ZBOG UTAJE POREZA: Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište Tihomiru Brajkoviću!“, a koji su prenijeli i drugi mediji, zbog istinitog informisanja javnosti dostavljamo reagiranje na navedeni tekst:
06.02.2020.
Donirano novo motorno vozilo za potrebe JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“
Danas su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i generalni direktor Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ prof.dr. Mehmed Kulić potpisali ugovor o davanju na korištenje terenskog vozila.
06.02.2020.
U općini Centar svečano otvoren treći po redu Centar za zdravo starenje
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i predsjednicom Udruženja „Zdravo živi/sretno stari“ Sanelom Feratović otkrivanjem table i presijecanjem vrpce ozvaničio je početak rada trećeg po redu Centra za zdravo starenje Pionirska koji je otvoren u obnovljenim prostorijama u Ulici Nahorevska na broju 103.
06.02.2020.
Općina Centar donirala 7.000 maraka za Porodično savjetovalište KS
U Općini Centar potpisan je protokol o realizaciji granta za potrebe Javne ustanove „Porodično savjetovalište“ Kantona Sarajevo u iznosu od 7.000 KM koji je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojen navedenoj ustanovi za realizaciju programskih ciljeva i projekata i za poboljšanje uvjeta rada i nesmetano funkcionisanje.
06.02.2020.
Obilježena dvanaesta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca
Dvanaesta godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca obilježena je danas polaganjem cvijeća ispred njegove fotografije na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“ u pravcu Ilidže.
05.02.2020.
Obilježena 26.godišnjica masakra civila na pijaci Markale
Povodom obilježavanja 26. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, predstavnici svih nivoa vlasti su zajedno sa članovima porodica poginulih 5. februara 2020. godine obilježili jedan od najkrvavijih događaja tokom četverogodišnje opsade Sarajeva.
05.02.2020.
Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva
U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine i obilježavanja 26. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, u ponedjeljak 5. februara 2020. godine, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
05.02.2020.
Sutra početak rada trećeg Centra za zdravo starenje
U četvrtak 6. februara 2020. godine sa početkom u 12 sati načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će ozvaničiti početak rada trećeg po redu Centra za zdravo starenje u objektu u Nahorevskoj ulici broj 103.
05.02.2020.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetskog granta za nagrađivanje mladih uspješnih pojedinaca
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetskog granta za nagrađivanje mladih uspješnih pojedinaca za 2020. godinu. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.
05.02.2020.
Mladima prezentirane mogućnosti koje nudi Općina Centar
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 5. februara 2020. godine zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić, njenim zamjenikom Mustafom Mulićem i savjetnikom Dževadom Bećirevićem upriličio druženje sa mladima sa područja mjesnih zajednica „Koševo II“, „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“.
04.02.2020.
Narandžasto upozorenje za jak vjetar
Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da je u periodu od 4. do 6. februara moguća pojava jakog olujnog vjetra sjevernog i sjeverozapadnog smjera na području cijele zemlje.
04.02.2020.
Sutra 50. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Redovna 50. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u srijedu, 5. februara 2020. godine u 15,30 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
04.02.2020.
Započeli radovi na izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete u Centru
Radnici firme „Step“ d.d. Sarajevo su tokom proteklog perioda započeli sa radovima na izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete na 41 lokaciji na području 14 mjesnih zajednica Centra. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 205.920 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.