MEMORIJAL „MATUSJA BLUM“ SARAJEVO

Općina Centar podržala organizaciju internacionalnog takmičenja pijanista

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao zaključak o isplati sredstava u iznosu od 3.000 KM za finansiranje troškova organizacije 2. Internacionalnog takmičenja pijanista Memorijal „Matusja Blum“, koji će biti održan od 4. do 8. maja ove godine u Sarajevu..

U ime organizatora takmičenja zaključak su preuzeli direktorica Srednje muzičke škole u Sarajevu Tatjana Romanić-Piralić i direktor Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ Mustafa Mujbegović.

 

-Velika mi je čast da prihvatim vašu molbu za sponzorstvo izuzetno značajnog događaja za kulturu ovog grada, a koji nosi ime jedne od najvećih pijanistkinja i klavirskih pedagoga i prve dekanese Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Matusje Blum. Općina Centar će nastaviti podržavati projekte od značaja za razvoj kulture,  izjavio je Mandić. 

 

Organizatori ovog muzičkog događaja su Udruženje kreativne i kulturne industrije - MUK u saradnji sa JU Osnovnom muzičkom školom „Mladen Pozajić“ Sarajevo, Srednjom muzičkom školom Sarajevo, Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetom u Sarajevu i Jevrejskim kulturno prosvjetnim humanitarnim društvom „La Benevolencija“.

 

Takmičenje će biti organizovano u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman“ Srednje muzičke škole te na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u disciplinama klavir solo i klavirski duo. Članovi žirija ovog takmičenja osim iz Sarajeva dolaze iz Austrije, Slovačke, Njemačke, Češke, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

 

Direktori muzičkih škola Romanić-Piralić i Mujbegović zahvalili su se načelniku Mandiću i Općini Centar što su prepoznli značaj internacionalnog takmičenja za Sarajevo i finansijski podržali njegovu organizaciju.

 

-Posljednjih 25 godina u ovom gradu nije bilo ovakvih pijanističkih koncerata. Prvo takmičenje smo organizovali 2019. godine, nakon čega je uslijedila pauza zbog pandemije koronavirusa. Učenici pokojne Matjuse Blum su nam pomogli u organizaciji takmičenja. Za ovogodišnje takmičenje imamo 97 prijavljenih iz sedam zemalja regije i Evrope. Namjera nam je da ovo takmičenje postane tradicionalno, objasnili su organizatori te dodali da će 4. maja biti održan koncert otvaranja manifestacije.

 

Matusja Blum je u Sarajevo došla iz Praga 1939. godine i od 1945. godine predavala je u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Od 1955. je bila profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao jedna od prvih pedagoga (dekan u dva mandata, 1963-1967. i 1973-1977). Za svoju umjetničku i pedagošku djelatnost je 1984. godine dobila Republičku nagradu BiH. Umrla je u Sarajevu 1998.

Današnjem uručenju zaključka su u ime Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar prisustvovale Lejla Dizdarević i Elma Sultanić.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti