USVOJENA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Uređeniji i čistiji Centar

Općinsko vijeće Centar je na prijedlog načelnika Srđana Mandića na posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o komunalnom redu na području općine Centar Sarajevo.
Uređeniji i čistiji Centar

Razlog za donošenje ovakve odluke je što Zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo nedovoljno tretira ili definiše komunalni red kao neizostavan segment opće komunalne higijene, zaštite okoline i općeg zdravlja stanovništva. Odredbe Zakona o komunalnoj čistoći pretežno tretiraju održavanje javnih i zelenih površina. Zbog toga je izražen problem održavanja i uređenja naselja, vanjskih dijelova zgrada i površina koje su u vlasništvu pravnih ili fizičkih lica, a koja graniče ili su vidljivi sa javnih površina.

 

Općina Centar pristupila je izradi navedene odluke posebno zbog problema nereguliranosti oblasti održavanja i uređenja naselja, vanjskih dijelova zgrada, kako stambenih tako i poslovnih, površina koje su u vlasništvu pravnih ili fizičkih lica koje graniče ili su vidljive sa javnih površina, a što za posljedicu ima nemogućnost vršenja inspekcijskog nadzora i kontrole, odnosno nemogućnost da se nesavjesnim i neodgovornim vlasnicima ili korisnicima zgrade ili druge površine nalože mjere radi održavanja komunalnog reda i higijene te nemogućnost sankcionisanja takvog ponašanja.

 

Nažalost, često je slučaj, a prema izvještajima kantonalnih i općinskih inspektora, da određeni objekti ili površine, osim loše slike sa aspekta higijene i uređenosti, predstavljaju i direktnu opasnost po život, zdravlje i imovinu ljudi.

 

Ovom odlukom se nastoji urediti komunalni red na području općine Centar sa ciljem postizanja optimalnog nivoa komunalne higijene i drugih uslova života građana ove lokalne  zajednice, na način kako je to uređeno u urbanim sredinama u okruženju.

 

Tekst Odluke o komunalnom redu na području općine Centar dostupan je na web stranici: https://www.centar.ba/stranica/odluke (Odluke sa 16. redovne sjednice Općinskog vijeća)

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti