NAKON OVE POSJETE ODLAZIM SA MNOGO VIŠE NADE NEGO ŠTO SAM JE IMAO KADA SAM STIGAO

Bob Stewart posjetio Općinu Centar

Bivši pukovnik u britanskoj vojsci i sadašnji član britanskog parlamenta Bob Stewart, koji je tokom rata u BiH bio komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH posjetio je Općinu Centar gdje se susreo sa načelnikom Srđanom Mandićem i sekretarom Općine Adelinom Džanković.

Naime, Stewart boravi u posjeti našoj zemlji, a između ostalog  prisustvovao je zajedno sa svojim vojnicima obilježavanju 29. godišnjice masakra nad bošnjačkim civilima u Ahmićima kod Viteza.

 

Dobrodošlicu Stewartu poželio je načelnik Mandić istakavši da je posebno počastvovan današnjom posjetom.

 

- Dobro se sjećam svega što ste učinili za našu zemlju, i hvala vam na tome. Tokom rata bio sam pripadnik Armije RBiH, i niti jednog trenutka nisam imao dilemu koju stranu ću odabrati. Napadnuta je bila moja zemlja, moj grad, moji sugrađani koji nisu ni slutili šta nam se sprema. Zajedno trebamo i moramo graditi zajedničku budućnost. Moram ovom prilikom naglasiti da imamo veliku podršku Britanske ambasade u jačanju institucionalnih kapaciteta u našoj zemlji, ali i kroz druge vidove bilateralne podrške i saradnje. Velika Britanija je dokazani prijatelj naše zemlje, istakao je Mandić.

 

Prilikom posjete Općini Centar Stewart je istakao da će kroz svoj politički angažman intenzivno raditi na tome da Bosna i Hercegovina postane prioritet za Veliku Britaniju.

 

- Posebno se radujem da sam danas u posjeti Općini Centar. Zajedno sa mnom u posjetu Bosni i Hercegovini došlo je još 36 vojnika. Posebno smo vezani za ovu predivnu zemlju, za ljude koji ovdje žive. Rat je uticao na sve nas. Godinama unazad dolazimo ovdje i svaki put iznova proživljavamo horor proteklog rata. Sjećamo se strašnih zločina sa velikom tugom. Ne možemo i nećemo zaboraviti prošlost, ali danas smo ovdje, prije svega da razgovaramo o budućnosti. Naša namjera je da očuvamo stabilnost u Bosni Hercegovini, zaštitimo sve njene stanovnike, a naročito mlade ljude, koji nažalost sve više napuštaju ovu zemlju. Želimo pomoći ovoj divnoj zemlji da mladima obezbijedi budućnost kako bi ostali ovdje i vodili ovu zemlju naprijed u euroatlanske integracije. Moram posebno naglasiti da odlazim sa mnogo više nade nego što sam je imao kada sam stigao u BiH, kazao je Stewart.

 

Tokom razgovora prisjetio se Stewart i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine Paddya Ashdowna.

 

- Bio je moj veliki prijatelj, čovjek koji je istinski volio ovu zemlju, dodao je Stewart te najavio da će u dogledno vrijeme organizirati posjetu britanskih parlamentaraca našoj zemlji.

 

Načelnik Mandić zahvalio se Stewartu na posjeti i izrazio nadu da će ovakvih susreta u budućnosti biti još više.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti