OPĆINA CENTAR UČESNICA EKOLOŠKOG PROJEKTA

Postavljeni kontejneri za e-otpad u 35 općina širom FBiH

U maju ove godine firma „ZEOS“ eko-sistem d.o.o. je, kao ovlašteni operater sistema za upravljanje e-otpadom, finansirala nabavku vrijednosti 200.000 KM i realizovala postavljanje 56 novih kontejnera za odlaganje malog e-otpada na području 35 općina iz Federacije Bosne i Hercegovine.
Postavljeni kontejneri za e-otpad u 35 općina širom FBiH

Općina Centar je jedna od učesnica u ovom projektu i na osnovu izdatih odobrenja nadležnih službi, te potpisanog memoranduma o saradnji, postavljena su dva kontejnera za odlaganje e-otpada u ulicama Koševo i Dejzina Bikića na Šipu. Sa besplatnim uslugama odlaganja e-otpada za stanovništvo, biće smanjena količina elektro otpada na deponijama, a prikupljeni otpad će biti iskorišten u reciklažnom sektoru. 

 

Trebamo imati u vidu da je električni i elektronski otpad opasan otpad, te da izaziva različita teška zdravstvena oboljenja i poteškoće u razvoju, u slučaju da se odlaže zajedno sa ostalim otpadom ili neadekvatno obrađuje od strane trećih lica bez opreme ili spaljivanjem. Zbog toga je vrlo važno da se prati put gdje je otpad preuzet i gdje on završava, kazao je Emil Šehić, direktor firme „ZEOS“. 

 

U nove kontejnere građani mogu odložiti sve vrste malih aparata promjera do 45 cm u koje spadaju, laptopi, telefoni, punjači, kuhala, pegle, električne igračke, muzička oprema, alati, različiti instrumenti, drugi kuhinjski aparati i slično. 

 

Osim na području Centra kontejneri su također postavljeni u općinama koje su iskazale interes i izdale važeće saglasnosti za njihovo postavljanje: Breza, Bugojno, Čapljina, Čelić, Čitluk, Doboj Istok, Donji Vakuf, Drvar, Foča-Ustikolina, Fojnica, Goražde, Gornji Vakuf - Uskoplje, Gradačac, Ilidža, Ilijaš, Kalesija, Kupres, Livšno, Lukavac, Neum, Novi Travnik, Odžak, Olovo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Stolac, Široki Brijeg, Tešanj, Tomislavgrad, Travnik, Trnovo (FBiH), Usora, Vareš, Zavidovići. 

 

Lokacije svih postavljenih kontejnera građani mogu pogledati na karti koja postoji na web stranici www.zeos.ba ili putem sljedećeg linka: https://bit.ly/3MNlmye

 

Firma „ZEOS“ eko-sistem d.o.o. Sarajevo je ovlašteni operater sistema za upravljanje električnog i elektronskog otpada na osnovu rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma FBiH.

 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti