OPĆINA PODRŽALA ODLAZAK UČENIKA NA STEM OLIMPIJADU

Načelnik Mandić ugostio učesnike takmičenja

Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović potpisali sporazum kojim se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvaja novac kako bi se učenicima prvih, drugih i trećih razreda ove srednje škole omogućio odlazak na STEM olimpijadu koja se održava u julu ove godine u Parizu.

Sredstva su izdvojena u cilju povećanja angažmana mladih koji su okupljeni oko određene zajedničke ideje i koji kroz zajedničko umrežavanje učestvuju u sprovođenju određenih projekata.

-Opština Centar ima misiju biti Opština za mlade i samim tim zadovoljstvo mi je kada smo u mogućnosti pomoći u realizaciji projekata koji su od velikog značaja učenicima. Novac izdvojen za obrazovanje je najisplativija i najbolja investicija. Želim vam puno sreće na Olimpijadi. Mi vjerujemo u vas jer pokazujete da se radom i trudom mogu postići mnogobrojni ciljevi. Vi ste naši šampioni u znanju. Opština Centar pruža kontinuiranu podršku Drugoj gimnaziji i u tome će i nastaviti, rekao je načelnik Mandić.

Direktor Alibegović se zahvalio načelniku Mandiću na podršci Drugoj gimnaziji i njenim učenicima.

-Želim da se zaista zahvalim načelniku Mandiću i njegovim saradnicima što su i ove godine omogućili našim učenicima odlazak na STEM olimpijadu. Hvala vam što ste prepoznali potencijal naših učenika. Veoma nam je drago što imamo ovakvu loklanu zajednicu na čelu sa načelnikom koji podržava naše aktivnosti. STEM takmičenje je izuzetno važno kako za našu školu, lokalnu zajednicu tako i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Ono što je najvažnije jeste da nam je Općina Centar pružila priliku da pokažemo da su naši učenici vrijedni i radni i da se mogu nositi sa svim drugim učenicima iz ostalih zemalja, rekao je Alibegović.

Učenici koji odlaze na Olimpijadu će učestvovati u ekološkim akcijama, akcijama pošumljavanja i drugim sličnim aktivnostima koje će Općina organizovati u narednom periodu, a sve u cilju podizanja ekološke svijesti i svijesti o značaju društveno korisnog rada mladih.

Također, učenici su izrazili svoju sreću i zadovoljstvo zbog odlaska na Olimpijadu uz pomoć i podršku ove lokalne zajednice, te su se u ime svih 11 takmičara zahvalili načelniku Mandiću za sve što čini za mlade.

STEM olimpijada znanja je godišnje takmičenje iz matematike, fizike, hemije, biologije i programiranja koje učenicima daju priliku da odmjere svoje znanje iz ovih oblasti.

Olimpijada znanja se organizuje svake godine i za cilj ima popularizaciju prirodnih nauka i podsticanje darovitih učenika da razviju i iskažu svoj talenat. 

Pomenuti iznos je izdvojen na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava iz granta pod nazivom „Aktivizam mladih Općine Centar Sarajevo“ koji je objavljen na web stranici Općine Centar 5. aprila ove godine, a na koji se Druga gimnazija prijavila i ispunila uslove za isti. 

Današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovala je i profesorica Dženisa Buljugić,  pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, kao i Amra Hašimbegović-Vučković iz pomenute službe.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti