OPĆINA CENTAR FINANSIRA 17 PROJEKATA

Potpisani ugovori sa predstavnicima nevladinih organizacija

U zgradi Općine Centar načelnik Srđan Mandić danas je potpisao ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva o finansijskoj podršci ove lokalne zajednice za implementaciju njihovih projekata.

Podršku u ukupnom iznosu od 198.579 konvertibilnih maraka će dobiti ukupno 17 projekata organizacija civilnog društva.

Naime, u sklopu jačanja saradnje i partnerstva sa organizacijama civilnog društva Općina Centar raspisala je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani iz budžeta Općine u 2023. godini. Javni poziv je objavljen 20. aprila 2023. godine.

U predviđenom roku primljeno je 77 projektnih aplikacija. U skladu sa Odlukom o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji, Komisija za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji je izvršila evaluaciju prispjelih projekata. Donesena je odluka o dodjeli sredstava za 17 odobrenih projekata organizacija civilnog društva koji se, u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar  odnose na oblasti: obrazovanja, kulture, zaštite okoliša i sporta. Pojedinačni iznosi sredstava za odobrene projekte su od 5.000 do 15.000 konvertibilnih maraka.

Načelnik Mandić je čestitao predstavnicima nevladinih organizacija za čije projekte su odobrena finansijska sredstva.

-Nastojat ćemo da se sredstva za projekte koje realizira nevladin sektor uvećaju koliko god je moguće. Ono što je važno jeste da su kriteriji ispunjeni i da su to projekti, prije svega od značaja za našu općinu i njene građane. Sve što se desi na području općine Centar neodvojivo je od interesa i grada i Kantona Sarajevo. Naša je iskrena želja da istrajemo na transparentnom dodjeljivanju budžetskih sredstava nevladinim organizacijama. Hvala vama poštovani predstavnici nevladinog sektora na interesovanju da realizirate projekte koji će doprinijeti našoj lokalnoj zajednici, a najviše našim građanima, kazao je načelnik Mandić.

Finansijsku podršku Općine Centar ove godine dobili su: Udruženje „Sanus“- „Snus nije cool prevencija“, Udruženje „Prijateljice“ - „Rana detekcija, intervencija kod djece metodom fraktalnog crteža“, Udruženje „Baby Steps“ – „Ne vožnji pod dejstvom alkohola“, Udruženje razvojno istraživački centar (RIC) - „Letenje u Centru obuka za pilota dronova“, Udruženje za promociju kulture „Fani“ - „Fedu summer fest“, Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj „Zora“ – „Garden of dreams talent camp“, Udruženje plesni klub „Aster“ –„Sarajevo Tango Young“, Udruženje „Mali Ambasadori“- „Mali ambasadori Sarajeva Općine Centar“, Udruženje  za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“ – „Susreti uz raskošni svijet Romskih bajki“, Udruženje kompozitora i muzikologa u BiH – „Sarajevo - 1425 dana“, Udruženje za sport i rekreaciju „Challenge“ - „Visoki ciljevi Centra: Obuka sportskog penjanja za djecu“, Udruženje za sport i kulturu „Refresh“ – „Teen fitness 2023“, Udruženje „Dabster“ - „Razvojna gimnastika baby fitness“, Udruženje „Activ R-Team“ - „Brazilska Jiu Jitsa -Bullyproof“, Udruženje klub sporta „Aerobic studio Lejla No 1“ - „Fitness ljeto“, Udruženje za sport i rekreaciju „Altair“ - „Sarajevo olympic week 2023“, Udruženje „Pizzly“ – „Ekopatrola 2023“.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti