Vijesti

13.08.2021.
PROGRAM I POZIV ZA GRAĐANE
Urban Lab Radićeva
U videu koji se nalazi ispod dostupan je program događaja Urban Lab Radićeva na temu transformacije Radićeve ulice kao i poziv za građane da se pridruže i podrže ovu inicijativu.
13.08.2021.
Finansijska podrška Općine Centar fizičkim licima koja obavljaju samostalnu djelatnost
U okviru mjera i odluka za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, na nalog općinskog načelnika Srđana Mandića, Služba za privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar je objavila javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih podršci fizičkim licima koji obavljaju samostalnu djelatnost (trgovina na malo ličnim radom-trgovac pojedinac).
12.08.2021.
Sutra otvaranje manifestacije „Festival u Centru“
U petak, 13. augusta 2021. godine sa početkom u 18,30 sati u Radićevoj ulici planirano je održavanje press konferencije i otvaranje manifestacije „Festival u Centru“ – ulični festival u Radićevoj ulici.
12.08.2021.
Posljednje pripreme pred sutrašnji početak SFF i Festivala u Centru
Sutra zvanično počinje 27. po redu Sarajevo Film Festival (13. - 20. august 2021. godine) sa svjetskim premijerama filmova „Deset u pola“ našeg oskarovca Danisa Tanovića i omnibusom „Pisma s krajeva svijeta“ više autora među kojima je kultni reditelj Béla Tarr.
12.08.2021.
Uskoro prva autobuska stanica od reciklirane plastike u Sarajevu
U okviru manifestacije „Festival u Centru“, UNDP u BiH, Općina Centar Sarajevo i Sarajevo Film Festival pozivaju građane i građanke na odvojeno odlaganje plastične ambalaže u Radićevoj ulici, koja će biti upotrijebljena za izradu autobuske stanice u Općini Centar Sarajevo.
11.08.2021.
U PETAK OTVARANJE FESTIVALA
„Festival u Centru“ – ulični festival u Radićevoj ulici
Općina Centar uz podršku Turističke zajednice i Vlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i UNDP-em, ove godine po prvi put realizira kulturno-kreativnu manifestaciju „Festival u Centru“.
11.08.2021.
Javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti zaštite okoliša, komunalne infrastrukture i lokalno ekonomskog razvoja
Na web stranici Općine Centar objavljen je javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti zaštite okoliša, urbanog razvoja, komunalne infrastrukture te lokalno ekonomskog razvoja za Nacrt budžeta Općine Centar za 2022. godinu.
10.08.2021.
Započeo projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u Čekaluši
Tokom protekle sedmice radnici Kantonalnog javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su započeli sa radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu Ulice Čekaluša između brojeva 74 i 78 (Mjesna zajednica „Mejtaš-Bjelave“).
10.08.2021.
Duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata u vrijeme SFF
Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Centar Sarajevo propisano je, između ostalog, da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata (uključujući ljetne bašte ispred ugostiteljskih objekata, kao i slobodnostojeće otvorene bašte) do 24 sata. Ovom odlukom je također propisano da ugostiteljski objekti mogu, izuzetno, raditi i nakon 24 sata, kao što je to u vrijeme trajanja određenih manifestacija.
09.08.2021.
Općina Centar nastavlja pružati podršku Dječijem domu na Bjelavama
Općina Centar godinama pomaže rad Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama. Shodno tome načelnik Srđan Mandić potpisao je protokol na osnovu kojeg se iz ovogodišnjeg općinskog budžeta dodjeljuje 15 hiljada konvertibilnih maraka za podršku radu ove ustanove.
09.08.2021.
Općina Centar finansira program poticaja samozapošljavanja mladih
Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar objavljen je danas na web stranici Općine (www.centar.ba) i u dnevnom listu Dnevni avaz.
06.08.2021.
Delegacija Općine Centar odala počast braniocima poginulim u odbrani Igmana
Veliki broj sugrađana, saboraca te predstavnika više nivoa vlasti danas se okupio na planini Igman gdje je, u okviru obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021.", položeno cvijeće pored spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih boraca (Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača), uz prigodan vjerski program.
06.08.2021.
PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU DO 18. AUGUSTA
Međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika Mirzi Delibašiću na platou Skenderija
Općina Centar Sarajevo raspisala je međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću na platou Skenderija
06.08.2021.
Završena obnova ciciban igrališta u Ulici Patriotske lige
Kako bi građanima, a posebno mladima, obezbijedila što ugodniji životni ambijent, Općina Centar ulaže značajna finansijska sredstva u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta.
05.08.2021.
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA IZAZVANIH PANDEMIJOM
Slijedi potpisivanje ugovora sa 213 obrtnika
U okviru mjera koje provodi Općina Centar na ublažavanju posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, u budžetu ove lokalne zajednice obezbijeđeno je cca. 160.000 maraka za podršku obrtnicima.
05.08.2021.
Počela manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2021“
Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.
05.08.2021.
Izdato narandžasto upozorenje zbog jačeg grmljavinskog nevremena sa obilnijim pljuskovima i udarima vjetra
Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da se danas u toku dana očekuje jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnijim pljuskovima i udarima vjetra.
04.08.2021.
„Festival u Centru“ – Radićeva ulica postaje poligon kulturno-kreativnog uličnog festivala
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa predsjedavajućim povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenanom Magodom ugovor o sufinansiranju projekta „Festival u Centru“.
04.08.2021.
Naredne sedmice planirano okončanje rekonstrukcije vodovodne mreže u Tepebašinoj ulici
U okviru projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u Tepebašinoj ulici radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su okončali radove na polaganju novog cjevovoda ukupne dužine 333 metra.
03.08.2021.
Uređenje pješačke zone u Radićevoj ulici
Tokom jučerašnjeg dana započeli su radovi na uređenju i asfaltiranju pješačke zone u Radićevoj ulici.