Vijesti

28.01.2022.
Ukinuta naplata naknada za izvode iz matičnih knjiga
U stalnoj namjeri da podigne nivo kvalitete svojih usluga, ali i pojednostavi procedure, Općina Centar Sarajevo je prestala sa naplatom obrazaca za izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga, tako da se u ovoj lokalnoj zajednici jedino naplaćuje taksa.
28.01.2022.
Uručene zahvalnice za podršku promovisanja kulturne baštine
Udruženje „Sevdah za mlade“ tradicionalno povodom Bajrama organizuje koncerte sevdalinke.
27.01.2022.
Polaganjem cvijeća na Jevrejskom groblju „Borak“ obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se u svijetu svake godine obilježava 27. januara, dana kada su savezničke snage 1945. godine oslobodile koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke, danas su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Sarajeva, općina Centar, Novo Sarajevo i Stari Grad, te OSCE-a i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu položili cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu.
27.01.2022.
Održana 14. redovna sjednica Općinskog vijeća
Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak 27. januara 2022. godine online 14. redovnu sjednicu koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo.
27.01.2022.
Općina Centar obezbijedila sredstva za prijevoz za učenike sa teškoćama u kretanju i njihove pratioce
Općina Centar je i za ovu školsku godinu obezbijedila sredstva za prijevoz učenika sa teškoćama u kretanju i njihove pratioce koji pohađaju ustanove predškolskog, osnovnog i srednjeg uzrasta, a nastanjeni su i prijavljeni u općini Centar.
26.01.2022.
Sutra 14. redovna sjednica Općinskog vijeća
Redovna 14. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana online putem u četvrtak, 27. januara 2022. godine u 10 sati.
26.01.2022.
Završeni projekti sanacije u školama „Nafija Sarajlić“ i „Vladislav Skarić“
Načelnik Srđan Mandić u decembru prošle godine održao je sastanak sa direktorima osnovnih škola sa područja općine Centar.
26.01.2022.
Moja ulica, moja mašta
Pokrenute prve online javne konsultacije za budući izgled Hastahane
Danas je puštena u rad online platforma za učešće građana u osmišljavanju javnih prostora u Bosni i Hercegovini - urbanlab.ba, a prve konsultacije u kojima građani i građanke mogu učestvovati tiču se budućeg izgleda javnog prostora Hastahana u općini Centar.
25.01.2022.
Obilježena 35. godišnjica smrti Asima Ferhatovića Haseta
Bordo ruže za fudbalskog virtouza
Predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić zajedno sa vijećnicima Alenom Girtom, Dženanom Mulićem, Dženanom Muminovićem i Velijom Katicom položili su cvijeće na mezar i odali počast povodom 35. godišnjice smrti Asima Ferhatovića Haseta.
25.01.2022.
Čišćenje i uklanjanje poledice sa pješačkih staza i stepeništa
Zbog niskih temperatura i padavina pješačke staze i stepeništa su pokriveni poledicom što stvara velike probleme, ali i opasnost za stanovnike.
24.01.2022.
Od sutra skraćeno radno vrijeme Matičnog ureda
S obzirom na povećan broj zaraženih uposlenika koronavirusom općinski načelnik je donio odluku da se od utorka 25. januara skrati radno vrijeme Matičnog ureda Općine Centar.
24.01.2022.
U februaru počinje upis prvačića
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/21) definisano da se upis u redovnu školu obavlja u mjesecu februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u mjesecu augustu, te da se upis u osnovnu muzičku školu i osnovnu baletsku školu vrši u mjesecu martu, odnosno i augustu, pod uvjetom da se u martu nije prijavio dovoljan broj učenika.
21.01.2022.
Općina Centar provela prve digitalne javne konsultacije kroz inicijativu “Moja ulica, moja mašta”
Ideje i prijedlozi građana od ulice Musala prave “Raj za pješake“
U julu 2021. godine, uz podršku Općine Centar Sarajevo, pokrenuta je inicijativa „Moja ulica, moja mašta“, kroz koju su građani i građanke uključeni u osmišljavanje sarajevskih javnih prostora.
20.01.2022.
Održan nastavak 13. redovne sjednice Općinskog vijeća
Jednoglasno usvojen budžet Općine Centar za 2022. godinu
Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak 20. januara 2022. godine nastavak 13. redovne sjednice koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo.
20.01.2022.
U okviru projekta Via Dinarica
Planinarskim društvima dodijeljena oprema
Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) implementira projekat Via Dinarica.
19.01.2022.
Potpisana dva ugovora
Nova vatrogasna oprema za pripadnike DVD „Bjelave“
U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' načelnik Općine Centar Srđan Mandić i komandir Sulejman Vranac potpisali su ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 40 hiljada maraka koje je Kantonalna uprava za civilnu zaštitu doznačila ovom vatrogasnom društvu.
19.01.2022.
Stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom
Korisnici koji su ostvarili prava ne moraju podnositi nove zahtjeve
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo obavještava građane da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 52/21), a čije se odredbe primijenjuju od 1. januara 2022. godine.
19.01.2022.
SJEDNICA ĆE SE ODRŽATI ELEKTRONSKIM PUTEM
Sutra nastavak 13. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar
Nastavak 13. redovne sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo bit će održan elektronskim putem u četvrtak, 20. januara 2022. godine sa početkom u 14 sati.
18.01.2022.
Izvršeno anketiranje u centrima za zdravo starenje
Najviše članova koristi preventivno-korektivnu gimnastiku
U okviru praćenja implementacije projekta Mreža centara za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo izvršeno je ispitivanje korisnika/ica o kvalitetu pruženih usluga i njihovom zadovoljstvu u sva četiri Centra za zdravo starenje.
18.01.2022.
Radno vrijeme Matičnog ureda od 7.30 do 16 sati
Zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom smanjen je broj uposlenih u Matičnom uredu Općine Centar.