Vijesti

09.02.2022.
Predstavnici općinskih vijeća Centar i Stari Grad razgovarali o zajedničkim projektima
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa dopredsjedavajućom Irom Adilagić ugostio je zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Damira Saračevića.
09.02.2022.
U toku uspostava i zamjena zemljišne knjige za katastarske općine Sarajevo V i Sarajevo VI
Obavještavamo građane općine Centar Sarajevo da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području katastarske Općine Sarajevo V i Sarajevo VI.
09.02.2022.
Bogat program tokom februara na sceni Centra kulture i mladih
Javna ustanova „Centar kulture i mladih“ Općine Centar je za sve generacije pripremila bogat repertoar koji će biti izveden tokom februara.
08.02.2022.
Općina Centar nije odgovorna za zastoj u izgradnji Prve transverzale
S ciljem istinitog informisanja javnosti u vezi projekta izgradnje Prve transverzale, a u vezi određenih medijskih natpisa da je Općina Centar Sarajevo zbog objekta u Tešanjskoj ulici obustavila izgradnju, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
08.02.2022.
Pripreme za obilježavanje 29. godišnjice 105. motorizovane brigade
U povodu obilježavanja 29. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade, 8. februara 2022. godine, održan je drugi sastanak Organizacionog odbora, a kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, Komisije za boračka pitanja, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ Općine Centar Sarajevo.
07.02.2022.
Polovina budžeta Općine Centar namijenjena za kapitalna ulaganja i kapitalne transfere
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar, kojeg je Općinsko vijeće Centar usvojilo u iznosu od 57.580.000 KM, za kapitalna ulaganja i kapitalne transfere planirano je 28.483.000 KM što predstavlja gotovo polovinu (49,47 %) sveukupnog budžeta.
07.02.2022.
Direktori osnovnih škola sa načelnikom Mandićem razgovarali o prioritetnim projektima
U Općini Centar 7. februara 2022. godine održan je sastanak direktora osnovnih škola sa načelnikom Srđanom Mandićem.
05.02.2022.
Polaganjem cvijeća obilježena godišnjica masakra civila na pijaci Markale
Povodom obilježavanja 28. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, predstavnici svih nivoa vlasti su zajedno sa članovima porodica poginulih obilježili jedan od najkrvavijih događaja tokom četverogodišnje opsade Sarajeva.
05.02.2022.
Obilježen Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva tokom agresije
U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane u agresiji u periodu 1992-1995. godine i 28. tužne godišnjice stradanja 68 naših sugrađana na pijaci Markale, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u skladu sa epidemiološkim mjerama.
04.02.2022.
Od ponedjeljka Matični ured Općine Centar ponovo radi do 17 sati
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije i zdravstvenog stanja uposlenika, Matični ured Općine Centar od ponedjeljaka 7. februara vraća se na staro radno vijeme i to od 7.30 do 17 sati.
04.02.2022.
Rukovodstvo Općinskog vijeća Centar posjetilo korisnike Centra za zdravo starenje u MZ Soukbunar
Krajem prošle godine, na inicijativu građana naselja Soukbunar, otvoren je četvrti po redu Centar za zdravo starenje u kojem danas svakodnevno 40-ak korisnika učestvuje u aktivnostima, koje implementira Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija".
04.02.2022.
Počela akcija prikupljanja udžbenika i knjiga za biblioteku Osnovne škole „Šip“
Služba za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar u saradnji sa Vijećem roditelja Osnovne škole „Šip“ organizuje dobrovoljnu akciju prikupljanja udžbenika i knjiga za biblioteku Osnovne škole „Šip“.
03.02.2022.
Načelnik Mandić uručio ključeve od općinskog stana na korištenje teško bolesnom Senadu Veliću
Na osnovu inicijative Komisije za poslove iz stambene oblasti, a u skladu sa Odlukom o dodjeli stanova u slučajevima hitnih intervencija, Općina Centar je dodijelila stan Senadu Veliću u ulici Vrazova broj 6.
03.02.2022.
Započele pripreme za obilježavanje 29. godišnjice 105. motorizovane brigade
Općina Centar njeguje uspomene na herojski ratni put pripadnika slavne 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.
03.02.2022.
Novi vid pomoći korisnicima socijalne zaštite
Općinski načelnik je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar na oglasnoj ploči i web stranici Općine Centar: https://www.centar.ba/stranica/stalni-javni-pozivi, objavio javni poziv za dodjelu novčane pomoći starijim osobama sa prebivalištem u općini Centar.
02.02.2022.
Civilna zaštita Općine Centar upozorava na obavezu čišćenja snijega i uklanjanje ledenica
Imajući u vidu da je sa toplijim vremenskim prilikama povećana opasnost od obrušavanja snijega i leda sa krovova zgrada, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar poziva stanare i upravitelje zgrada da uklone snijeg i ledenice sa svojih objekata.
01.02.2022.
STIPENDIJA OPĆINE CENTAR „PROF. DR. HUSEIN KULENOVIĆ“ ZA NADARENE UČENIKE I STUDENTE
Objavljena preliminarna lista kandidata za općinske stipendije
Nakon okončanog javnog poziva, koji je trajao od 25. oktobra do 12. novembra prošle godine, općinska Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport je završila obradu svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Centar, na osnovu čega je utvrđena preliminarna listu izabranih kandidata za stipendiranje u školskoj 2021/2022. godini.
01.02.2022.
ReLOaD2
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
Općina Centar u saradnji sa UNDP-om završila je bodovanje projektnih prijedloga pristiglih u sklopu Javnog poziva organizacijama civilnog društva.
31.01.2022.
Povećana finansijska izdvajanja za jednokratne pomoći boračkoj populaciji
Općinsko vijeće Centar je na 14. redovnoj sjednici usvojilo Odluku o kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji, jer je prethodnu odluku iz 2005. godine trebalo uskladiti sa izmijenjenim zakonskim aktima, prije svega kantonalnim Zakonom o dopunskim pravima boraca i Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.
28.01.2022.
Obilježavanje 80. godišnjice slavnog „Igmanskog marša“
Povodom 80. godišnjice jedne od najhrabrijih vojnih operacije tokom Narodno-oslobodilačke borbe kada su hrabri partizani Prve proleterske brigade izvršili proboj od Romanije do slobodne teritorije u Foči u nemogućim uslovima i veoma niskim temperaturama večeras je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC) u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo, započelo obilježavanje ove jubilarne godišnjice od ovog slavnog proboja iz neprijateljskog obruča koji je poznat pod imenom „Igmanski marš“.