MEĐUNARODNA NAGRADA ZA KREIRANJE DOBROG AMBIJENTA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Načelniku Mandiću uručeno priznanje „Global Local“ za 2022. godinu

Na Svjetskom kongresu poduzetnika 2023, koji se održava u Dubrovniku od 6. do 9. decembra, načelniku Mandiću je uručeno međunarodno priznanje „Global Local“ za 2022. godinu koje se dodjeljuje zajednicama i institucijama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva na području srednje i jugoistočne Evrope.

Svjetski kongres poduzetnika u Dubrovniku je okupio 206 sudionika iz devet zemalja Evrope, gdje će tokom deset planiranih panela svoja izlaganja imati više od 80 govornika. Nagradu dodjeljuje međunarodni komitet, sastavljen od 15 stručnjaka iz više zemalja, koji je prepoznao Općinu Centar Sarajevo, kao jedan od tri laureata iz Bosne i Hercegovine, koje treba nagraditi nagradom „Global Local“ za aktivnost, ali i kreativnost ljudi koji vode te lokalne zajednice, koji zajedno s poduzetnicima stvaraju dobar poslovni ambijent. Osim Općine Centar iz Bosne i Hercegovine ovu nagradu također je uručena i predstavnicima Grada Konjica i  Općine Tešanj. Namjera organizatora ovog kongresa je da se ukaže na važnost i ulogu poduzetnika u davanju doprinosa u rješavanju globalnih problema čovječanstva. Ove godine se u sklopu kongresa održava posebna sesija posvećena ženama poduzetnicama.

 

 

U svom obraćaju prisutnima, nakon uručenja ovog značajnog priznanja, načelnik Mandić je kazao da za njega posebnu vrijednost predstavlja činjenica da u Dubrovniku predstavlja Opštinu Centar Sarajevo koja je u ovom segmentu postala konkurent u regiji i pobjegla od čestog prefiksa da smo općina ili država kojoj konstantno treba pomagati.- Osjećam veliki ponos i zadovoljstvo da sam u ime Opštine Centar primio Zlatnu nagradu i priznanje "Global Local" za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva na području srednje i jugoistočne Evrope u kategoriji najbolje lokalne zajednice. Kako reče naš potpredsjednik Vlade FBiH g. Vojin Mijatović , činjenica da se bh opštine nalaze među dobitnicima  ove nagrade govori da se neke stvari u našoj zemlji kreću u dobrom pravcu, posebno imajući u vidu da je u pitanju međunarodno, nezavisno priznanje. Ovo priznanje zasluga je prije svih mladih i ambicioznih kolegica i kolega iz službe za Lokalno ekonomski razvoj i mjesne zajednice, na čelu sa Harisom Sijarićem, ali i cijelog kolektiva naše opštine. Idemo dalje, još jače i snažnije, objasnio je načelnik Mandić.

 

 

Tokom posljednje tri godine više od 650 građanki i građana Sarajeva dobilo je stručnu podršku u razvoju poslovnih poduhvata kroz treninge, mentorstvo, umrežavanje te stručnu i financijsku podršku. Pored toga podržano je 129 biznisa kroz investiranje više od milion i po KM u obliku bespovratnih sredstava preduzetnicima za pokretanje poslovnih poduhvata.  Obezbijeđena je mentorska podrška za poduzetnike kao i Help Desk za čije usluge je do sada podržano preko 200 zainteresovanih mladih poduzetnika. Međunarodna nagrada i priznanje za zajednice i institucije za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva na području srednje i jugoistočne Evrope „Global Local“ dodjeljuje se od 2019. godine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti