UDRUŽENJE ZA PODRŠKU OBRAZOVANJA, ODGOJA, KULTURE I TRADICIJE

Sutra počinje projekat „Susreti uz raskošni svijet romskih bajki“

Svakog četvrtka, od 7. do 28. decembra 2023. od 17.30 sati, u Mjesnoj zajednici Crni vrh – Gorica (Avde Jabučice 52) održat će se radionica, pod nazivom „Vuneno pozorištance“ uz romske priče i slikovnicu „Karankoči-Koči“ koja je namjenjena porodicama sa djecom predškolskog uzrasta.
Sutra počinje projekat „Susreti uz raskošni svijet romskih bajki“

Radionica i romske priče biće realizovane u sklopu javnog poziva nevladinih organizacija za koje je Općina Centar u budžetu za 2023. godinu izdvojila ukupni iznos od 198.579 konvertibilnih maraka.

Program pod nazivom „Putujuća bajka“ biće organizovan za učenike i nastavnike u osnovnim školama „Hasan Kikić“, „Vladislav Skarić“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“.

Cilj projekta je da ponudi inkluzivne kulturne sadržaje kroz koje će se promovisati romsko kulturno naslijeđe, ali i odgajati nova publika za pripovjedački teatar i teatar uopšte.

U Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“, a čiji je osnivač Općina Centar, 19. decembra Udruženje „Bajka“ realizirat će pomenuti projekat koji će se bazirati na bajkama i pričama koje je dr. Hedina Tahirović – Sijerčić prikupila, prevela i obradila kroz slikovnicu Karankoči-Koči. Slikovnica je dvojezična – na bosanskom i romskom jeziku, uz ilustracije Doris Greven. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti