Zbog pogoršanja kvaliteta zraka proglašena epizoda „Upozorenje“

Na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i najavljenih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, proglasilo je epizodu „Upozorenje“ za područje Kantona Sarajevo uz primjenu interventnih mjera.
Zbog pogoršanja kvaliteta zraka proglašena epizoda „Upozorenje“

Na osnovu izmjerenih koncentracija PM10 i vremenskih uslova kvalitet zraka je jutros narušen u većem dijelu Kantona Sarajevo bez očekivanja za značajno poboljšanje tokom dana.

 

Prema sinoptičkoj prognozi, danas i naredna dva dana se očekuju padavine u vidu kiše i slabim vjetrom promjenjivog smjera, pretežno istočnog i jugoistočnog smjera, uz temperaturne inverzije u jutranjim i večernjim satima.

 

Imajući u vidu i vremensku prognozu, postoje uslovi za proglašenje epizode “Upozorenje” u svim zonama predviđenim za primjenu Plana interventnih mjera.

 

Zdravstvene preporuke osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, hroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci su da izbjegavaju boravak na otvorenom.

 

Epizoda „Upozorenje“ podrazumijeva i zabranu održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

 

U zoni A (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo) zabranjuje se kretanje automobila i teretnih vozila, čiji motori imaju normu EURO2 ili manju.

 

Jedna od mjera je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone, na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića, s preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Ova mjera se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

 

Sve mjere iz epizode "Upozorenje" su dostupne na: https://bit.ly/3RMdpgt

 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti