OPĆINA CENTAR DOMAĆIN KONFERENCIJE

Održana konferencija za medije Saveza općina i gradova FBiH

Na press konferenciji u organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana danas u velikoj sali Općine Centar Sarajevo, između ostalog, saopšteno je da Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) nije razmatrala Odluku o krajnjim kupcima od posebne društvene važnosti.
Održana konferencija za medije Saveza općina i gradova FBiH

Savez insistira da se jedinice lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća i institucije kojima su općine i gradovi osnivači uvrste u pomenutu Odluku. 

 

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić istakao je važnost Saveza općina i gradova FBiH, kao predstavnika jedinica lokalne samouprave koje imaju iste ili slične probleme. 

-Važno je da u interesu građana zajednički i jednoglasno nastupamo. Ono što je bilo predmet naših intenzivnih aktivnosti u prošloj godini jeste pokušaj i zahtjev da se harmonizuje i usklade dva vrlo važna zakona, kada je u pitanju organizacija javne uprave lokalnih zajednica. Situacija je mnogo složena, jer tu oblast tretiraju Zakon o organizaciji organa uprave Federacije BiH, a drugi je Zakon o principima lokalne samouprave u FBiH, koji je donesen kasnije i koji je lex specialis. Općine i gradovi često dolaze u problem, koji od ova dva zakona primijeniti, navodi načelnik Mandić.

 

Viši saradnik za finansijska pitanja Saveza Halko Basarić je istakao da su upućeni zahtjevi da se cijene za jedinice lokalne samouprave ograniče na prihvatljivi nivo i da se prepozna poseban status koje imaju općine i gradovi u FBiH. 

-Kada je u pitanju neko trajnije rješenje, naš prijedlog je da se ide u pravcu izmjena Zakona o električnoj energiji gdje će se prepoznati ovaj poseban status koji jedinice lokalne samouprave imaju i koji su imali i prije donošenja ovoga Zakona. Želimo da se općinama i gradovima, kao i javnim preduzećima čiji su oni osnivači, da posebna tarifa koja bi ih prepoznala kao kupce od javnog interesa, odnosno posebnog značaja, istakao je Basarić.  

 

Član Predsjedništva Saveza, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, je istakao da je zahtjev Saveza da se Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH pozabavi ovim pitanjem na način da iz klasičnog tržišnog modela snadbijevanja isključi ono što su javne usluge. 

-Nije jednostavno moguće izjednačiti bilo koju kompaniju na tržištu sa onima koji pružaju javnu uslugu. Osim toga, problem je i stalno povećanje cijena električne energije za privredu. Ono će u konačnici ipak biti fakturisano građanima, rekao je načelnik Efendić.  

 

Zamjenik predsjednika Predsjedništva Saveza Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići, naveo je nešto više o nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu Federacije BiH. 

-Prije tri godine krenula je inicijativa da se ovaj Zakon usavrši, da se usvoje pojedini članovi i odredbe koji će na lakši način omogućiti jedinicama lokalne samouprave da na svom području obavljaju svoju osnovnu djelatnost, a to je da upravljaju prostorom, da izdaju odobrenja za građenje i da daju mogućnosti za razvoj kantona i Federacije BiH“, pojasnio je načelnik Ejubović.  

 

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa članom 51 Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH”, br. 49/06 i 51/09), zakonski zastupnik jedinica lokalne samouprave pred vlastima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti