DELEGACIJA OPĆINE PRISUSTVOVALA POLAGANJU CVIJEĆA

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Na Trgu djece Sarajeva danas je održana manifestacija povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva za vrijeme opsade od 1992. do 1995. godine.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Centar i  šefom odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar Adisom Adilovićem.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva upriličena je prigodna manifestacija u kojoj su učestvovali učenici Osnovne muzičke škole Ilidža, JU Srednje muzičke škole Sarajevo, Prve Gimnazije Sarajevo i Treće gimnazije Sarajevo, kao i učenici OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ sa recitalom „Moj Dom“.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica, te podsjetio kako je tokom opsade grada ubijeno 1.601 dijete, a da porodice i dalje najviše tišti to što niko od odgovornih za zločine nije procesuiran. Rekao je i da na ovaj način treba da se prenese stravična istina na mlađe generacije koja se ne smije zaboraviti, koja je važna zbog budućnosti mladih. 

Prema sudskim presudama na međunarodnim i domaćim sudovima, najmanje 53 djece u Sarajevu je ubijeno snajperom, a više od 14 hiljada ih je ranjeno. Najviše su ubijana na igralištima ispred zgrada, gdje im je najčešće geler zauvijek prekinuo djetinjstvo.

Za zločine nad djecom počinjene tokom opsade Sarajeva, za sada niko nije odgovarao.