DAN MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO – 8. MAJ

Nagrađeni uspješni mladi sportisti i najbolji učenici

U povodu 8. maja – Dana mladih Općine Centar Sarajevo sinoć je u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (park Kemala Montena) održana svečanost na kojoj su prisustvovali najuspješniji sportisti i učenici sa Centra u pratnji svojih roditelja i direktora škola.

Ovom prilikom su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić uručili najboljim sportistima, osvajačima svjetskih i evropskih nagrada, te najbolje plasiranim učenicima pobjednicima općinskih takmičenja iz znanja vaučere i zaključke o dodjeli novčanih sredstava za postignute uspjehe. - Za nas je ovo praznik posebno što se družimo sa šampionima sporta i znanja. Godinama ulažemo napore za što bolje obrazovanje i status vas mladih i sada se pokazuju rezultati naših napora. Želimo da Opština Centar bude prepoznatljiva kao opština koja je posvećena mladim ljudima. Ove godine smo isplatili rekordan broj stipendija za srednjoškolce i studente od čega je preko 2.100.000 KM izdvojeno za ovu namjenu. Za vaš rad i trud, osim zahvalnica i pohvala, također vas  želimo adekvatno novčano nagraditi za šta smo  za najbolje učenike i sportiste sa Centra obezbijedili iznos od 80.000 KM u ovogodišnjem općinskom budžetu. Pored navedenog također finansijski podržavamo  mobilnost mladih, aktivizam, odlazak na internacionalna takmičenja, te besplatne kulturne i sportske programe putem naših javnih ustanova. Kada završite sa svojim obrazovanjem u našoj Vili Braun imamo Centar za izvrsnost u poslovanju koji vam može adekvatno pomoći na početku vaše poslovne karijere. Želimo da sutra kažete sa ponosom da dolazite iz općine Centar, poručio je načelnik Mandić prisutnima. 

 

Ovogodišnja dobitnica nagrade za društveni aktivizam za svoj humanitarni rad je i šesnaestogodišnja Ajša Sejfić.

 

–Početkom ove godine iz medija sam saznala da je Udruženje „Colibri“, koje se bavi pružanjem podrške djeci sa poteškoćama u razvoju, privremeno moralo zaustaviti svoj rad zbog nedostatka budžetskih sredstava. Stoga sam spojila svoju želju da pomognem i ljubav prema muzici i organizovala sam humanitarni koncert pod nazivom Muzika je lijek za dušu. Sav prihod od prodatih ulaznica donirala sam ovom udruženju. Na koncertu je osim mene i mojih prijatelja iz muzičke škole nastupio i Anur, dječak sa autizmom korisnik ovog centra. Također sam na ovaj način željela promovisati inkluziju u obrazovanju i pokazati javnosti da sva djeca imaju talenta samo kada im se pruži prilika, kazala je Ajša, koja je postala ambasadorica dobre volje Udruženja „Colibri“. 

 

Ovom prilikom je nagrađeno 52 učenika od šestog do devetog razreda osnovne škole gdje su prvoplasirani dobili iznose od 150 KM, osvajači drugog mjesta po 100 KM, a trećeplasirani su dobili vaučere od po 80 KM. Pomenuta takmičenja iz oblasti: matematika, fizika, geografija, informatika,  robotika, tehničko stvaralaštvo, su realizovana u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Institutom za preduniverzitetsko obrazovanje.  Kada se radi o sportistima na svečanosti je 30 sportista osvajača medalja na kantonalnom, federalnom, državnom, regionalnom, evropskom ili svjetskom takmičenju dobilo zaključke o isplati novčanih sredstava u iznosu od 200 do 1.200 KM. Novčane nagrade su također uručene i autorima tri najbolja literarna rada na temu „Čestitka mojoj Općini“. 

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti