Izgradnja nove saobraćajnice u Ulici Maria Mikulića

U dosadašnjem toku radova na izgradnji nove saobraćajnice koja će spojiti dva odvojena dijela Ulice Maria Mikulića na Koševskom brdu radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, su nakon završetka zemljanih radova izgradili nove armirano-betonske potporne zidove koji imaju ulogu stabilizacije saobraćajnice kao i tla oko okolnih stambenih objekata.

-Od planiranih radova preostalo je još postavljanje novog tamponskog sloja duž nove saobraćajnice, kao i postavljanje novih betonskih ivičnjaka sa obje strane pješačke staze, i ukoliko dozvole vremenske prilike za ovaj posao nam je potrebno oko deset radnih dana. Na kraju radova ćemo asfaltirati novu putnu i pješačku komunikaciju, što možemo uraditi sa ponovnim pokretanjem asfaltnih baza na proljeće ove godine, objasnio je Nermin Čilaš, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“.

 

Podsjećamo da će izgradnjom nove saobraćajnice u dužini od oko 70 metara biti spojena do sada dva razdvojena dijela Ulice Maria Mikulića, čime će ova ulica nakon 38 godina izgubiti status „slijepe ulice“. Nova saobraćajnica će biti široka tri metra. Naime, početak nove saobraćajnice se nalazi između brojeva 48 i 71, dok će na drugom kraju biti spojena na postojeću cestu kod broja 63.

 

Radove koji su započeli krajem septembra prošle godine finansira Općina Centar sa  97.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.

 

Realizaciji projekta se pristupilo na molbu građana ovog dijela Koševskog brda koji su imali otežan pristup svojim domovima. U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića gradilište je tokom dana posjetio njegov savjetnik za investicije Mustafa Resić koji se uvjerio da radovi napreduju planiranom dinamikom.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti