Obilježena deseta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Deseta godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca obilježena je danas polaganjem cvijeća ispred njegove fotografije na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“ u pravcu Ilidže.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim savjetnicima Mustafom Resićem i Jasminom Gerinom. Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić ponovio da je Općina spremna, u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i Gradskom upravom Sarajeva, sufinansirati izgradnju spomen-obilježja tragično stradalima Denisu Mrnjavcu, te Editi Malkoč i Selmi Agić, studenticama psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koje je 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prelazu svojim vozilom pregazio Sanjin Sefić.

 

-Mislila sam da će ova tragedija na neki način biti opomena za sve u ovom gradu, prije svega za mlade koji su skloni delikvenciji i nasilju, ali svjedoci smo da se ovakve stvari  dalje dešavaju tako da ova tragedija koja se desila sa mojim Denisom po meni zapravo nije bila jasna poruka. Poručujem kako svih ovih deset godina, tako i danas, da se sve nosi iz obitelji, iz kuće i od prvog dana svi roditelji trebaju biti svjesni i odgovorni za svoju djecu i njihovo ponašanje. Sva ova dešavanja su posljedica naše stvarnosti, ali smatram da je porodica osnovna ćelija iz koje sve potiče i djecu treba ne samo odgajati i vaspitavati, nego pratiti i osluškivati i znati šta rade njihova djeca, kako bi oni u budućnosti postali odgovorni ljudi, objasnila je Ana Mrnjavac.

 

Iz Udruženja mladih „Denis Mrnjavac“ poslali su poruku da se slične stvari nikada ne smiju ponoviti.

 

-Godine prolaze. Naš prijatelj nam nedostaje i svaki put zamišljamo gdje bi nas život odnio da je Denis danas živ. Osmijeh je bio njegov zaštitni znak i sjećamo ga se kao dobrog prijatelja i uvijek je izlazio u susret svakom kome je mogao pomoći. Sjećanja na njega ne blijede i mogu reći da su intenzivnija kako godine prolaze, kazao je Vedran Ljevarević, predsjednik Udruženja mladih "Denis Mrnjavac". 

 

Denis Mrnjavac je bio šesnaestogodišnji dječak, učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu, koji je na putu iz škole prema kući brutalno izboden u prepunom tramvaju, kada su mu nanesene teške povrede od kojih je i preminuo 6. februara 2008. godine. Od tog dana Denis je postao sinonim za nasilje nad djecom koje se provodi na ulicama našeg grada i domovine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti