Općine Centar i Ptuj uspostavljaju partnerske odnose

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić boravio je u posjeti Sloveniji gdje se sastao sa načelnikom Opštine Ptuj Miranom Senčarom i generalnim direktorom Slovenskog narodnog pozorišta Maribor Danilom Roškerom.

Prilikom posjete razgovarano je o saradnji, prije svega, u oblasti kulture, ali i u drugim oblastima od interesa za navedene lokalne zajednice.

 

Načelnik Senčar je naglasio da Opština Ptuj stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava na svim područjima.

 

-Želimo širiti prijateljstvo i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim glavnim gradom. Uvjereni smo da BiH čeka sličan europski put kao onaj što ga je prošla Slovenija prije nekoliko godina. Želimo da naše dobre prakse i iskustva na tom putu budu vodilja za Sarajevo i za cijelu BiH, istakao je Senčar.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da posjetu Sloveniji želi iskoristiti kako bi prikupio što više iskustava, naročito u području pripreme, planiranja i provedbe projekata za korištenje fondova Europske unije, te u području partnerstva u IPA programu prekogranične saradnje.

 

-Stvaranjem partnerskih odnosa između gradova omogućava se brz transfer znanja i iskustava. Budućnost Europe je u saradnji gradova i unapređenju, prije svega, ekonomskih i kulturnih odnosa, koji će rezultirati većom kvalitetom života njihovih građana, istakao je Ajnadžić.

 

Na sastanku je također dogovoreno da se u narednom periodu organizira manifestacija „Dani kulture Sarajeva u Sloveniji“, ali i „Dani kulture Slovenije u Sarajevu“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti