Diplome za 120 polaznika besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika

U JU Centar kulture i mladih Sarajevo u Jelićevoj 1, u četvrtak 1. februara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je diplome polaznicima besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika koji je za mlade uzrasta od 15 do 30 godina sa područja ove lokalne zajednice realizirala Općina u saradnji sa pomenutom javnom ustanovom i Školom za strane jezike „Poliglot“. Za ovu namjenu Općina je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 7.000 konvertibilnih maraka.

Namjera projekta prije svega bila je podstaknuti mlade ljude da kroz učenje stranog jezika prošire svoje vidike, ali i da radom na sebi steknu korisno znanje i vještine. Jedan od prioriteta općinske Strategije prema mladima za period 2014-2020. godine jeste unapređenje formalnog obrazovanja, te podržavanje neformalnih programa obrazovanja.

 

Imajući to u vidu, a s obzirom da poznavanje stranih jezika predstavlja jedan od osnovnih uslova prilikom zapošljavanja i sticanja konkurentnosti na tržištu rada, Općina Centar već treću godinu zaredom organizira besplatne kurseve stranih jezika. Realizacijom projekta u protekle tri godine omogućeno je da 380 mladih sa područja općine Centar pohađa po 36 besplatnih časova iz njemačkog i engleskog jezika, a Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila 24.000 KM.

 

Akreditovani predavači iz Škole za strane jezike „Poliglot“ vršili su edukaciju polaznika dva puta sedmično u prostorijama ove škole.

 

Načelnik Ajnadžić naglasio je da Općina Centar mnogo ulaže u poboljšanje položaja mladih, te da će se ovaj projekat nastaviti i u budućnosti.

 

-Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica želi biti snažna podrška mladim ljudima. Edukovana omladina treba da bude nosilac promjena koje su prijeko potrebne našoj privredi i ekonomiji na putu ka Evropskoj uniji. Obrazovanje čini mladog čovjeka bogatim, jer kao što kaže stara poslovica, to je jedino što uvijek nosite sa sobom i ne može vam ga niko uzeti. Biću sretan i zadovoljan da budete visokoobrazovani, dobro vaspitani, jer toga nam danas manjka, da budete interoperabilni, multidisciplinarni, internacionalni, poliglote te pametniji i uspješniji od generacija prije vas jer jedino je to garancija da možemo imati dobru, sigurnu, prosperitetnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu. Mladi imaju šansu da učestvuju u programu obuke za programere, da pohađaju školu poduzetništva Općine Centar, te da se prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava mladim osobama za samozapošljavanje kroz start-up biznis. Stojimo vam na raspolaganju i budite slobodni da nam se obratite, poručio je Ajnadžić.

 

Današnjoj dodjeli diploma prisustvovali su i savjetnik općinskog načelnika Jasmin Gerin, direktor Centra kulture i mladih Senad Bostandžić te Sanija Avdagić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti