Unapređenje saradnje Općine Centar sa boračkim udruženjima

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je na sastanku sa predstavnicima boračkih organizacija sa Centra, održanom u četvrtak 1. februara 2018. godine, razgovarao o novim projektima i modelima saradnje sa ovom jako bitnom populacijom za središnju sarajevsku općinu.

–Kao višegodišnji dobri partneri želimo nastaviti našu uspješnu saradnju i sazvao sam ovaj skup da bismo razgovarali i o nekim poboljšanjima koje planiramo uvesti kada je riječ o boračkoj populaciji. Prihvatio sam inicijativu da se u objektu gdje su smještene boračke organizacije sa Centra, u Ulici Džidžikovac 3, napravi spomen soba posvećena ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade grada i agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine. Čim riješimo pravne odnose u vezi s tim općinskim prostorijama, koje se sada koriste kao restoran, voljan sam pokrenuti proceduru formiranja ove spomen sobe. Također želim vas informisati da će, u skladu sa zakonom i revizorskim izvještajima, boračke organizacije morati odabrati način finansiranja. U ponudi su dva modela - ili sredstvima iz budžeta ili prihodima sa pijaca Sirano i Ciglane koje je Općina Centar ustupila na korištenje ovoj populaciji. Ukoliko se odlučite za model finansiranja vaših organizacija iz budžeta, Općina Centar ima namjeru da prihod sa ove dvije pijace, što godišnje iznosi oko 300.000 KM, iskoristi za finansiranje pokretanje biznisa za djecu šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, gdje bi najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava bio do 20.000 KM, objasnio je Ajnadžić i dodao da ukoliko se predstavnici udruženja odluče za prihode sa pijaca Sirano i Ciglane bit će obavezni dostavljati šestomjesečne i godišnje finansijske izvještaje te uraditi fiskalizaciju. 

 

Sama ideja o otvaranju spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog grada je pokrenuta iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

 

-Ideja o otvaranju spomen sobe se javila prije nekoliko godina, ali do sada nismo uspjeli naći adekvatne prostorije. Načelnik Centra Nedžad Ajnadžić je čvrsto obećao da će naći odgovarajući prostor u kojem bi bio realizovan ovaj projekat, koji je značajan ne samo za roditelje ubijene djece već i zbog kulture sjećanja posebno zbog budućih generacija. Također je značajno da prostor u kojem će biti smještena spomen soba bude u blizini spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva koji se nalazi u Velikom parku. Istinski vjerujem da će načelnik Ajnadžić sve učiniti da realizujemo ovaj projekat, kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja.

 

Današnjem sastanku su prisustvovali Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave sa saradnicima, savjetnici načelnika i Dževad Jusić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti