Općina podržava rad Udruženja maloljetnih boraca općine Centar

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Udruženja maloljetnih boraca općine Centar na čelu sa predsjednikom Edinom Ćosovićem. Povod sastanka bio je razgovor o aktivnostima Udruženja kao i nastavak podrške Općine Centar radu ovog Udruženja.

Ćosović je upoznao načelnika Ajnadžića sa aktivnostima koje Udruženje provodi, te izrazio veliku zahvalnost na svesrdnoj pomoći pri osnivanju Udruženja i njegovom radu.

 

-Danas smo ovdje prvenstveno da se zahvalimo na dosadašnjoj podršci našem Udruženju koje je formirano u augustu prošle godine sa ciljem da vodi brigu o svojim članovima i čuva sjećanje na tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Trenutno Udruženje broji 120 članova, a pored toga preuzeli smo brigu i o 30 šehidskih porodica koje redovno obilazimo i nastojimo im pružiti pomoć. Koristim priliku da vas informišem da je prošle sedmice osnovan Savez udruženja maloljetnih boraca Kantona Sarajevo kojeg čine općinska udruženja maloljetnih boraca sa područja Kantona Sarajevo. Izabran sam za predsjednika tog Saveza što mi je velika čast, ali i obaveza. Ciljevi Saveza su zastupanje interesa općinskih udruženja koja su članovi Saveza, koordinacija rada, programa, istupanja i akcija udruženih članica i ostvarivanje zajedničkog interesa i nastupanja pred organima vlasti, praćenje stanja u oblasti pravnog i socijalnog statusa članova i pružanje odgovarajućih vidova pomoći, kazao je Ćosović.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica vodi brigu o pripadnicima boračke populacije kao i da stoji na raspolaganju članovima Udruženja maloljetnih boraca koji su svojom hrabrošću pokazali kako se ova država voli.

 

-Ja imam samo jedan zahtjev prema vama, a to je da čuvate tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju. Bez obzira na sve uspjeli smo sačuvati grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Ove fakte moramo prenositi posebno na mlađe generacije, kako se historija ne bi ponovila. Općina vam stoji na raspolaganju i budite slobodni da u nama tražite partnera za sve vaše projekte, poručio je Ajnadžić

 

Ovom prilikom je Ćosović uručio načelniku Ajnadžiću zahvalnicu za nesebičnu podršku u radu, razvijanju i jačanju ovog boračkog udruženja, te plaketu za počasnog člana Udruženja maloljetnih boraca općine Centar.

 

U delegaciji Udruženja bili su i zamjenik predsjednika Almir Šegalo, predsjednik Skupštine Hamed Suljić i sekretar Ermin Kurtović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti