Implementacija Akcionog plana za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom

U organizaciji Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom u KS i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS uz finansijsku podršku MyRight ureda u BiH danas je održan okrugli sto na temu „Implementacija Akcionog plana za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo 2018 - 2021. godine“.

U radu ove konferencije učešće su uzeli i predstavnici Općine Centar koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom istakao ulogu Općine Centar kao lokalne zajednice koja vodi brigu o osobama sa invaliditetom.

 

– Godinama naša administracija radi na poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom kojima je naša pomoć potrebna. Tako smo do sada realizovali projekte uklanjanja arhitektonskih barijera na svim pješačkim prelazima i trotoarima od Marijin dvora do Ulice Zelenih beretki koja administrativno pripada Općini Stari Grad. Također kod obnova šetnica kroz Centar postavljamo vodilice za nesmetano kretanje slijepih i slabovidnih osoba, dok smo samom Udruženju slijepih Kantona Sarajevo u nekoliko navrata uručivali donacije neophodne medicinske i tehničke opreme za njihove članove. Sa ovom praksom naravno namjeravamo nastaviti i dalje, objasnio je Ajnadžić.

 

Federalnom Strategijom za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom 2016.-2021. stavljeno je u obavezu institucijama vlasti na svim nivoima da usvoje akcione planove za njenu implementaciju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti