Vijesti

12.10.2017.
Mladi dobili novo sportsko igralište u naselju Šip
U prisustvu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i njegovih saradnika, predstavnika Mjesne zajednice „Betanija-Šip“, članova Udruženja „Jesi li za basket?“, te građana i polaznika vrtića „Kockica“ sa Šipa, u četvrtak 12. oktobra 2017. godine ozvaničen je završetak radova na izgradnji novog sportskog igrališta u Ulici branilaca Šipa iza broja 21.
12.10.2017.
Završen veliki dio radova na uređenju dijela Merhemića trga
Otkako traju građevinski radovi na sanaciji i uređenju dijela Merhemića trga na Ciglanama, koji su započeli sredinom jula ove godine, radnici angažovane građevinske firme „Bosman“ su završili sa postavljanjem granitnih ploča na ovom dijelu Merhemića trga površine 600 metara kvadratnih.
12.10.2017.
U novi Centar za zdravo starenje učlanjeno 130 građana općina Centar i Stari Grad
Da postoji potreba i interes naših sugrađana treće životne dobi da sadržajno i kvalitetno provode slobodno vrijeme u organiziranim aktivnostima potvrđuje i činjenica da je od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u obnovljenim prostorijama u zgradi ''Svjetlosti'' (Muhameda Kantardžića 3) u njegov rad uključeno 130 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad i taj broj se svakodnevno povećava.
12.10.2017.
U nedjelju prvi Bike Fest u parku Jezero
Općina Centar organizuje po prvi put, u nedjelju 15. oktobra 2017. godine sa početkom u 13 sati, Bike Fest u parku Jezero, unutar kojeg će biti sadržaja za sve one kojima je biciklizam u srcu.
11.10.2017.
Delegacija Općine Centar posjetila mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma
Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu 11. oktobra 2017. godine predvodio delegaciju Općine Centar koja je prvi put zvanično posjetila, nakon ustoličenja, novog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u sjedištu njegove mitropolije gdje je i Saborna crkva Rođenja presvete bogorodice u Sarajevu.
11.10.2017.
Bezbjedniji prelaz učenika do škole na Marijin dvoru
Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima radnici građevinske firme „Grakop“ su tokom proteklog perioda u planiranom roku uspjeli završiti izgradnju pješačkog prelaza u Ulici Fra Anđela Zvizdovića na Marijin dvoru, kod Osnovne škole „Isak Samokovlija“.
11.10.2017.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o klizištima
Četvrta tematska sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 12. oktobra 2017. godine u 15 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
11.10.2017.
Sutra otvaranje košarkaškog terena na Šipu
Na području općine Centar u naselju Šip, u četvrtak u 12.30 sati, biće otvoren još jedan obnovljeni teren za basket.
10.10.2017.
Obilježena tužna godišnjica tragično stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč
Povodom godišnjice smrti Selme Agić i Edite Malkoč danas je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu polaganjem cvijeća i minutom šutnje odata počast tragično nastradalim djevojakama čija smrt je potresla cijelu BiH. Organizatori okupljanja su porodice nastradalih, dekanat Filozofskog fakulteta u Sarajevu i grupa studenata psihologije.
10.10.2017.
Obnova pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije
Općina Centar će sa 127.000 KM finansirati obnovu pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije i pristupne staze do objekta ove gimnazije, kao i izgradnju rampe za nesmetan prilaz invalidnih lica u kolicima.
10.10.2017.
Ajnadžić prisustvovao akademiji posvećenoj liku i djelu Zaima Imamovića
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Alipašine džamije u Sarajevu jučer je započelo obilježavanje 22. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu Čelina na obroncima Treskavice 9. oktobra 1995. godine, na borbenoj liniji u trenutku dok je komandovao ofanzivom za deblokadu Sarajeva i Goražda.
10.10.2017.
Sa završetkom ljeta uklonjena „sunčana jedra“ na Ferhadiji
Tokom ljetnih mjeseci i velikih vrućina Općina Centar i firma „Samas“ pokrenuli su zajednički projekt postavljanja „sunčanih jedara“ u užem gradskom jezgru u Ulici Ferhadija. Sama akcija je izazvala pozitivne reakcije građana i posjetitelja ovog grada. Sa dolaskom jeseni i smanjenjem temperatura uklonjena su „sunčana jedra“.
09.10.2017.
Podrška Općine Centar stambenom zbrinjavanju mladih
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 14. redovnoj sjednici, održanoj 27. jula 2017. godine, usvojilo Odluku o raspodjeli novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.
09.10.2017.
Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića
U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ i "Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo, u haremu Alipašine džamije u ponedjeljak 9. oktobra 2017. godine su članovi porodice, predstavnici vlasti sarajevskog i bosansko-podrinjskog kantona, boračkih udruženja i veliki broj saboraca, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Armije RBiH Zaima Imamovića koji je od gelera granate poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina, iznad prevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.
09.10.2017.
Počela obuka za osnovce o zaštiti od požara
Imajući u vidu pozitivna iskustva prethodnih godina i veliko interesovanje učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ i ove školske godine organizuje obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu...
09.10.2017.
Završen 10. Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“
U okviru Dječije nedjelje na sceni u Jelićevoj pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ od 3. do 7. oktobra 2017. godine održan je tradicionalni 10. dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ gdje su odigrane pozorišne predstave za djecu koje je pogledalo više od hiljadu mališana.
06.10.2017.
Općina Centar pomaže Goraždu za nabavku vatrogasnog vozila i troškove organizovanog prevoza učenika
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak, 5. oktobra 2017. godine posjetio Goražde gdje je, osim razgovora o unapređenju saradnje sa predstavnicima Gradske uprave Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, potpisao ugovor u vrijednosti od 10.000 KM koje je Općina Centar donirala za sufinansiranje nabavke vatrogasnog vozila Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Goražde, kao i za troškove organizovanog prevoza učenika.
06.10.2017.
Radovi na sanaciji Ulice Šejh Juje na Sedreniku
Krajem proteklog mjeseca započeli su radovi na sanaciji Ulice Šejh Juje na Sedreniku (Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“).
06.10.2017.
Upriličena prezentacija projekta „Arhitektonske barijere osoba umanjenih tjelesnih mogućnosti“
U prostorijama Hotela Evropa u Sarajevu, u četvrtak 5. oktobra 2017. godine, upriličena je prezentacija projekta „Arhitektonske barijere osoba umanjenih tjelesnih mogućnosti“.
06.10.2017.
U Centru kulture i mladih izvedena predstava “Mačak u čizmama“
U okviru 10. Dječijeg festivala danas je na sceni Centra kulture i mladih (Jelića 1) upriličena predstava “Mačak u čizmama“ u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar.