Vijesti

26.10.2017.
Priprema međunarodnog javnog poziva za obnovu stadiona na Koševu
Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića u prostorijama ove Općine u četvrtak 26. oktobra 2017. godine održan je sastanak na kome su učestvovali predstavnici nadležnih općinskih službi, Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, te vijećnika Općinskog vijeća Centar, a povodom dogovora oko daljnjih koraka u realizaciji projekta modernizacije stadiona na Koševu.
26.10.2017.
Položeno cvijeće ispred mezarja ubijenih policajaca u Velikom parku
Delegacija Općine Centar koju je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak 26. oktobra 2017. godine položila cvijeće ispred mezara ubijenih policajaca u Velikom parku, te učenjem Fatihe odata je dužna počast stradalim mladićima.
26.10.2017.
Okončani radovi na sanaciji oštećenja saobraćajnica na Kromolju
Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su krajem ovog mjeseca okončali radova na sanaciji oštećenja na asfaltnom kolovozu u ulicama Kromolj, Slatina, Poljine i Gornja Slatina.
26.10.2017.
Za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi 335 penzionera dobilo pomoć Općine Centar
U nastojanjima da osobama treće životne dobi obezbijedi kvalitetniji život, Općina Centar predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć ovoj populaciji, a posebno onima koji nisu u mogućnosti sa njihovim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.
25.10.2017.
Stanovnici Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja uskoro dobijaju vodu
Nakon višegodišnjih problema sa vodosnabdijevanjem stanovnici Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja uskoro će dobiti vodu.
25.10.2017.
Općina Centar nema dugovanja prema KJKP Vodovod i kanalizacija
Nakon što se u pojedinim medijima pojavila informacija da je Općina Centar Sarajevo na ime neplaćenih računa za vodu dužna preko 70 hiljada maraka, a navodni dug se odnosi na utrošenu vodu na javnim česmama, zbog istinitog informisanja građana, zaštite digniteta ove lokalne zajednice i osjetljivosti navedene problematike, ističemo sljedeće:
25.10.2017.
Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u 2017. pristigla 24 zahtjeva
Iako zdravstvo nije u nadležnosti lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja iz budžeta značajna sredstva za pomenutu oblast. S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina započela je sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.
25.10.2017.
Sutra sjednica Općinskog vijeća Centar
Redovna 16. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
24.10.2017.
Prva faza izgradnje škole na Šipu će biti okončana prije zadatog roka
Kako je potvrdio Amir Sabljica, tehnički direktor „Unigradnje“, firme koja izvodi radove na izgradnji objekta osnovne škole na Šipu, prva faza ovog projekta koja podrazumijeva armirano-betonske radove, će biti završena dva mjeseca prije ugovorenog roka.
24.10.2017.
Za 37 socijalno ugroženih porodica Općina Centar plaća smještaj
Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za privremeni smještaj socijalno ugroženih porodica sa prebivalištem na području općine Centar. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 45.000 KM.
24.10.2017.
Edukacija o usvajanju zdravih prehrambenih navika kod djece
Općina Centar Sarajevo je u ovogodišnjem budžetu, u okviru granta za projekte nevladinih organizacija putem javnog poziva, izdvojila 5.700 KM Udruženju za popularizaciju sigurne hrane za realizaciju projekta „Sigurna hrana je COOL“.
24.10.2017.
Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine
U okviru programa stručnog usavršavanja uposlenika Općine Centar, Služba za informatiku organizovala je za novoprimljene volontere koji rade u općinskim službama predavanje o informacionom sistemu Općine Centar.
23.10.2017.
Završeno uklanjanje devastiranog objekta obdaništa „Razigrani dani“
U planiranom roku radnici građevinske firme „Bosman“ su uspjeli završiti sa uklanjanjem objekta devastiranog obdaništa „Razigrani dani“.
23.10.2017.
Osnovci učili kako postupati u slučaju požara
Imajući u vidu pozitivna iskustva prethodnih godina i veliko interesovanje učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ i ove školske godine organizovala je obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu...
20.10.2017.
Na Sarajevskom festivalu turizma otvoren i štand Općine Centar
U sklopu Sarajevskog festivala turizma koji se održava u Skenderiji svoj štand otvorila je i Općina Centar gdje su izloženi turistički potencijali ove lokalne zajednice.
20.10.2017.
Planirana sanacija dijela Ulice Kartal donji
Općina Centar će finansirati, a građevinska firma izvoditi radove na sanaciji dijela Ulice Kartal donji od broja 22 do Čadordžinog potoka, koji se nalazi na granici sa Općinom Stari Grad.
20.10.2017.
U narednom periodu očekuje se još jača saradnja Općine Centar sa Općinom Tešanj
Delegacija Općine Centar koju su činili predsjedavajuća Vijeća Karolina Karačić i dopredsjedavajući Mustafa Mulić, te predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima Munib Milišić posjetili su Općinu Tešanj. Goste iz Centra u Općini Tešanj je dočekao predsjedavajući Vijeća Senad Subašić sa saradnicima.
20.10.2017.
Za učenike besplatni kursevi stranih jezika i informatike
Uz finansijsku podršku Općine Centar Sarajevo, Udruženje za razvoj društva ''Kap'' počinje provedbu projekta pod nazivom ''Mladi i kreativni'' namijenjenog učenicima sa područja središnje gradske općine uzrasta od 13 do 18 godina.
20.10.2017.
Poziv za prijave za učešće na radionici „osnaŽENE“
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći nevladinim organizacijama, a posljednji u nizu takvih primjera je donacija u iznosu od 7.000 maraka Fondaciji za društveno-ekonomski razvoj 787 za implementaciju projekta „osnaŽENE“.
19.10.2017.
Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića i spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima na Kovačima obilježena je 14. godišnjica od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH.