Svakodnevni monitoring klizišta na Soukbunaru

Kako je javnosti poznato, na Soukbunaru, tačnije u Ulici boraca Zlatišta između brojeva 6 i 19 (nekadašnji dio Trebevićke ulice) u jutarnjim satima u petak, 12. jula 2019. godine došlo je do klizanja tla koje se obrušilo na saobraćajnicu.

Uzrok pokretanja tla je pucanje vodovodne cijevi iznad klizišta. Po nalogu načelnika Ajnadžića, Civilna zaštita Općine Centar je zajedno sa Štabom civilne zaštite i Savjetom Mjesne zajednice Soukbunar organizirala neprestane dežure koje još uvijek traju kako bi se pratilo stanje.

 

Tokom jučerašnjeg dana ponovo je angažovana građevinska firma ''Grakop'' čiji su radnici bagerom sabili odronjenu zemljanu masu uz saobraćajnicu i očistili kanal kako bi se oborinske vode slijevale u ranije izgrađeni kišni kanal. Djelatnici Civilne zaštite Općine Centar su uz pomoć pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' najlonom zaštitili pukotine tla kako se u njih ne bi slijevala voda. Lokalitet klizišta je jučer ponovo obišao Fuad Babić, stručnjak za klizišta koji je i predložio pomenute i druge aktivnosti, među kojima i postavljanje šumskih popleta niz tijelo klizišta kako bi se spriječila dalja erozija tla i da se svakodnevno vrši monitoring klizišta.

 

Podsjećamo da su u petak, odmah po dojavi o pokretanju klizišta pripadnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' i policije izašli na teren kako bi se utvrdilo stanje i poduzeli koraci i spriječile teže posljedice za okolno stanovništvo i njihove stambene objekte. Građevinska firma ''Grakop'' je uklonila obrušenu zemlju sa saobraćajnice koju su vatrogasci zatim oprali čime je obezbijeđena prohodnost ceste, dok su radnici ''Vodovoda i kanalizacije'' zamijenili puknutu vodovodnu cijev.

 

Lokalitet gdje se pojavilo klizište obišli su u petak u popodnevnim satima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić kao i direktori KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' Enver Hadžiahmetović i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić sa saradnicima kako bi se na terenu upoznali sa situacijom i dogovorili poduzimanje daljih koraka s ciljem zaštite stanovnika ovog dijela općine Centar i njihove imovine.

 

Zaključeno je da se uz neophodne interventne mjere hitno angažuju stručnjaci Zavoda za izgradnju i Općine Centar da se što prije sačini cjelovit projekt sanacije ovog klizišta, a finansijska sredstva će po riječima načelnika obezbijediti Općina.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti