Vijesti

27.03.2018.
Održana radionica ''Vuneno pozorištance'' za učenike OŠ „Hasan Kaimija“
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar, održana je radionica pod nazivom ''Vuneno pozorištance'' gdje su učestvovali učenici IVb razreda iz Osnovne škole „Hasan Kaimija“, zajedno sa svojom učiteljicom Eldisom Abaza.
26.03.2018.
Predstavnici Gradske uprave Grada Zagreba u Općini Centar prezentirali iskustva o pisanju projekata za fondove EU
Delegacija Gradske uprave Grada Zagreba predvođena pročelnicom Ureda za programe i projekte Evropske unije Grada Zagreba Mirjanom Zubak, u ponedjeljak 26. marta 2018. godine posjetila je Općinu Centar Sarajevo gdje su ih ugostili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba i saradnici.
26.03.2018.
Komisija za izbor najkvalitetnijih farmera-stočara u općini Centar započela sa pregledom domaćinstava
Članovi Komisija za izbor najkvalitetnijih farmera-stočara u općini Centar su sredinom marta započeli sa obilascima poljoprivrednih domaćinstava u Centru s ciljem odabira najboljih farmera.
26.03.2018.
U srijedu u Kinu Bosna završna manifestacija projekta „Pokaži svoj talenat“
Nakon što je realizovan niz radionica u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“, u srijedu 28. marta u 11 sati u Kinu Bosna (nekadašnje kino Prvi maj) u Alipašinoj ulici 19, koje je važno mjesto sarajevske alternativne umjetničke scene, održat će se završna manifestacija gdje će djeca sa poteškoćama u razvoju imati priliku da se druže sa osnovcima i srednjoškolcima i gdje će kroz zabavu i igru stvarati umjetnička djela.
23.03.2018.
Srednjoj medicinskoj školi Sarajevo Općina donirala 4.000 maraka
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području.
23.03.2018.
Stepenište u Ulici Mice Todorović posvećeno umjetnosti
Općina Centar je ove godine planirala realizaciju projekta sanacije klizišta i obnovu postojećeg oštećenog stepeništa u Ulici Mice Todorović na Gorici (Mjesna zajednica „Ciglane-Gorica“).
23.03.2018.
Općina zahtijeva redovniji gradski prevoz
U prostorijama Općine Centar predstavnici ove lokalne zajednice održali su sastanak sa rukovodiocima minibuskog saobraćaja Kantonalnog komunalnog preduzeća „Gras“. Kako je objasnio Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika za društvene djelatnosti, koji je i vodio pomenuti sastanak, povod sazivanja jesu pritužbe stanovnika i savjeta mjesnih zajednica „Pionirska dolina“, „Nahorevo“, te „Betanija-Šip“ zbog neredovnih kombi linija prema rubnim naseljima ove općine.
23.03.2018.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o stanju sporta i sportskih objekata
U četvrtak, 22. marta 2018. godine održana je 5. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar i bila je posvećena stanju sporta i sportskih objekata na području općine Centar.
22.03.2018.
Općina Centar podržala organizaciju EYOF-a 2019.
U prostorijama sarajevskog hotela Hills na Ilidži, u četvrtak 22. marta 2018. godine, organizovano je potpisivanje protokola kojim Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta izdvaja sredstva u iznosu od 15.000 KM za organizaciju zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019.
22.03.2018.
Informatičari iz OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ pobjednici općinskog takmičenja
Na takmičenju iz informatike, na kojem su učestvovali učenici 11 osnovnih škola sa područja općine Centar, u prostorijama Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ najbolje rezultate ostvarila je ekipa iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ koju su činili učenici Admir Zatega, Kemal Bećarević i Armin Bojanić.
22.03.2018.
Podrška humanitarnim organizacijama
Općina Centar Sarajevo je i ove godine iz svog budžeta izdvojila finansijska sredstva za pomoć organizacijama koje se bave humanitarnim radom. Tim povodom je u četvrtak 22. marta 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao protokole o realizaciji općinskih sredstava kao podršku radu pet javnih kuhinja sa područja Kantona Sarajevo.
22.03.2018.
Općina za buduće prvačiće kupuje knjige, ruksake i školski pribor
Imajući u vidu da je ulaganje u obrazovanje našeg podmlatka najbolja investicija, Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, godinama redovno izdvaja iz svog budžeta značajna finansijska sredstva u ovu najvažniju oblast društvenog života, iako ona još uvijek nije u općinskoj nadležnosti.
21.03.2018.
Lokalne zajednice traže izmjene u sistemu raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH
U sarajevskom hotelu Holiday u srijedu, 21. marta 2018. godine održana je četvrta po redu sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH. U ime Općine Centar, kao domaćina ovog skupa, u radu pomenutog tijela su učestvovali načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i njegovi savjetnici Dževad Bećirević i Jasmin Gerin.
21.03.2018.
I u školi „Hasan Kikić“ održane radionice u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“
U Sarajevu se i ove godine realizira projekt pod nazivom „Pokaži svoj talenat“ u kojem sudjeluju djeca sa poteškoćama u razvoju, kao i osnovci i srednjoškolci. Riječ je o projektu koji je ocijenjen kao najveća socijalizacija djece sa poteškoćama u razvoju u jugoistočnoj Evropi.
21.03.2018.
Općina Centar podržala održavanje konferencije Sarajevo Training Convention
Druga po redu međunarodna naučno – praktična konferencija o sportu, Sarajevo Training Convention, održana je 17. marta 2018. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Općina Centar finansijski je podržala održavanje pomenute konferencije sa 2.000 KM. U ime Općine Centar konferenciji je prisustvovala Jasmina Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport.
21.03.2018.
Sutra tematska sjednica Općinskog vijeća Centar
Peta tematska sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 22. marta 2018. godine u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) u 15 sati.
21.03.2018.
Općinsko takmičenje osnovaca iz informatike
U prostorijama Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u Sarajevu (Gimnazijska 1), u četvrtak 22. marta 2018. godine, bit će održano općinsko takmičenje učenika iz informatike.
20.03.2018.
Obezbijeđena sredstva za nastavak izgradnje objekta osnovne škole na Šipu
U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u utorak, 20. marta 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i ministar prof.dr. Elvir Kazazović potpisali su Anex II sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Šipu u 2018. godini kao i drugi ugovor o izvođenju radova, a na osnovu okvirnog sporazuma potpisanog 1. augusta 2017. godine sa direktorom firme Unigradnja d.d. Sarajevo Mustafom Durakovićem.
20.03.2018.
Za potrebe Roditeljske kuće na donatorskoj večeri prikupljeno 79.000 KM
U prostorijama Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, koja se nalazi na Jezeru, u utorak, 20. marta 2018. godine organizovana je primopredaja čeka u iznosu od 79.000 KM koliko je prikupljeno na donatorskoj večeri.
20.03.2018.
Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja „Ljiljan“
U prostorijama Općine Centar u utorak, 20. marta 2018. godine održana je prezentacija idejnog projekta spomen-obilježja „Ljiljan“.