Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

U subotu, 14. decembra 2019. godine obilježena je 26. godišnjica od pogibije osam naših sugrađana ispred Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u Gimnazijskoj ulici.

Članovi porodica stradalih zajedno sa predstavnicima Kantona Sarajevo, Gradske uprave, općina Centar i Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, i Udruženja policije 1991.-1995., položili su cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast žrtvama masakra. Ove godine su, kao i do sada, u obilježavanju datuma ovog tragičnog događaja učestvovali i učenici Osnovne škole  „Safvet-beg Bašagić“.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili savjetnik  načelnika Osmo Babić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić i predstavnik Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Adis Adilović.

 

-Prije dvadeset i šest godina sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području naselja Vraca ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je eksplodirala na ovom mjestu i usmrtila 8, dok je 10 Sarajlija teže ili lakše ranila. I danas govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina moraju biti adekvatno kažnjeni, kazano je između ostalog na obilježavanju godišnjice.

 

Na raskrsnici ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana tog kobnog 14. decembra 1993. godine od ispaljene granate sa agresorskih položaja sa Vraca živote su izgubili: Vildana Avdić, Diana Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla i Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović, dok je desetoro naših sugrađana teže i lakše povrijeđeno.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti