Vijesti

28.09.2018.
Poziv vlasnicima garaža u tunelu na Ciglanama za dostavu dokumentacije
Općina Centar Sarajevo objavila je poziv vlasnicima, odnosno korisnicima garaža u tunelu na Ciglanama u Ulici Hakije Kulenovića da dostave dokumentaciju kojom mogu dokazati pravo vlasništva, odnosno pravni osnov korištenja garaže. Poziv je objavljen 28. septembra 2018. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'' i na općinskoj web stranici: www.centar.ba (Konkursi i oglasi).
28.09.2018.
Zvanično započela realizacija ReLOaD projekta u općini Centar Sarajevo
U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora sa predstavnicima osam civilnih i nevladinih organizacija kojim zvanično počinje realizacija ReLOaD projekta (Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu) u općini Centar Sarajevo. Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa Općinom Centar, implementira ovaj projekat u vrijednosti od 304.854 KM, od čega Općina Centar iz svog budžeta izdvaja 95.854 KM, dok je razliku sredstava obezbijedila Evropska unija.
28.09.2018.
Centar kulture i mladih započinje saradnju sa ustanovama iz regiona
U ponedjeljak, 1. oktobra 2018. godine u prostorijama Općine Centar Sarajevo, Mis Irbina 1 (sala 205/II) u 12 sati bit će upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ sa Udrugom „Porporela“ iz Dubrovnika, Kulturnim centrom Šabac, JU Kulturni centar Bihać, JU Bosanski kulturni centar Živinice, JU „Centar za kulturu Općine Travnik“, JU Centar za kulturu Mostar, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, JU Kulturno sportski centar Bugojno, Ustanovom Narodni Univerzitet Konjic i JU Centar za kulturu Goražde.
27.09.2018.
Naredne sedmice započinju radovi na izgradnji Prve transverzale
Danas je u prostorijama Općine Centar uručena građevinska dozvola za izgradnju prve dionice Prve transverzale od Bara do Kobilje glave.
27.09.2018.
Općina Centar partner 13. Oktobarskog salona knjige
U organizaciji Agencije za izdavanje i promociju knjiga „Knjigoljubac“ na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra u periodu od 1. do 11. oktobra. 2018. godine održat će se 13. Oktobarski salon knjige. Partner ovogodišnjeg salona knjige je Općina Centar Sarajevo.
27.09.2018.
Općina Centar finansijski podržala projekt „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA realizira edukativni projekt pod nazivom „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“.
27.09.2018.
U toku obnova ostvarenog prava na dodatak na djecu
U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 38/14 i 38/16), Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar poziva sve korisnike prava na dodatak na djecu koji su ostvarili pravo na osnovu naprijed navedenog zakona i Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 45/12-Presčišćeni tekst 26/14) da u periodu od 1. septembra do 31. oktobra ove godine, uz zahtjev koji mogu preuzeti na Info-pultu Općine Centar, dostave potrebnu dokumentaciju za obnovu ovog prava.
26.09.2018.
Započeli radovi na utopljavanju nebodera u Ulici Patriotske lige 38
Nakon što je prošle godine uspješno realizovan projekat postavljanja termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na šest objekata u Centru, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je odlučio da se i 2018. godine nastavi ovaj projekat koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno smanjene potrošnje energije što dovodi do smanjenja troškova za grijanje, te u konačnici ima svoju estetsku vrijednost uljepšavanja centralne gradske općine i grada.
26.09.2018.
Sutra uručenje građevinske dozvole za Prvu transverzalu
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić u četvrtak 27. septembra 2018. godine u 12 sati u prostorijama Općine (sala 205) Mis Irbina 1, uručit će predstavnicima Direkcije za ceste Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju KS građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze dionice Prve transverzale.
26.09.2018.
Sanacija Ulice Asima Ferhatovića
Tokom jučerašnjeg dana radnici građevinske firme „Bosman“ su započeli sa radovima na rekonstrukciji Ulice Asima Ferhatovića (Mjesna zajednice „Koševo II“).
26.09.2018.
Obnova ostvarenog prava na dodatak na djecu
U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 38/14 i 38/16), Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar poziva sve korisnike prava na dodatak na djecu koji su ostvarili pravo na osnovu naprijed navedenog zakona i Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 45/12-Presčišćeni tekst 26/14) da u periodu od 1. septembra do 31. oktobra ove godine, uz zahtjev koji će moći preuzeti na Info-pultu Općine Centar, dostave potrebnu dokumentaciju za obnovu ovog prava.
26.09.2018.
U ponedjeljak počinje škola poduzetništva Općine Centar
Pod pokroviteljstvom Općine Centar i ove godine Udruženje „Idea“ organizira „Školu poduzetništva Općine Centar“ koja će se održati u periodu od 1. do 26. oktobra 2018. godine.
25.09.2018.
Puštena u promet nova saobraćajnica kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru
Simboličnim uklanjanjem traka koje su sprečavale promet motornih vozila načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, generalna direktorica UKCS Sebija Izetbegović, te direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić su ozvaničili završetak izgradnje saobraćajnice koja prolazi pored Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru i povezuje ceste od stadiona na Koševu do naselja Slatina i Kromolj.
25.09.2018.
Otvorena Foto galerija u Centru kulture i mladih Općine Centar
U prisustvu brojnih posjetilaca, u prostorijama Centra kulture i mladih (Jelića 1) – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar u utorak, 25. septembra 2018. godine upriličena je izložba posvećena Festivalu ulične umjetnosti čime je ujedno otvorena Foto galerija.
25.09.2018.
Općina Centar podržala međunarodnu konferenciju „Obrazovanje i informacione tehnologije - novi pogledi i izazovi"
U organizaciji Udruženja nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (EDUIT), pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama KS, te privrednim subjektima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i poduzetništva, održana je prva međunarodna konferencija „Obrazovanje i informacione tehnologije - novi pogledi i izazovi", posvećena digitalnim kompetencijama nastavnika i transformaciji obrazovanja“. Općina Centar je finansijski podržala održavanje pomenute konferencije.
25.09.2018.
Sjećanje na narodnog heroja Zamu Dučića
U znak sjećanja na komandanta Zamu Dučića, Udruženje „101. motorizovane brigade“ je danas na mezarju u haremu Alipašine džamije u Sarajevu organizovalo polaganje cvijeća i odavanje dužne počasti na 24. godišnjicu pogibije ovog sarajevskog heroja i dobitnika "Zlatnog ljiljana".
24.09.2018.
Općina nabavila Micro:bit uređaje koji će djecu podstaći da uče programiranje
U kabinetu za informatiku Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ u ponedjeljak 24. septembra 2018. godine održana je prezentacija Micro:bit uređaja koje je nabavila Općina Centar za svih 11 osnovnih škola sa njenog područja.
24.09.2018.
Sutra otvaranje foto galerije u Centru kulture i mladih Općine Centar
U prostorijama Centra kulture i mladih, u ponedjeljak 24. septembra 2018. godine, upriličena je konferencija za medije povodom otvaranja foto galerije u prostorijama ovog Centra što je najavljeno za sutra u 11 sati.
24.09.2018.
Završena izgradnja nove saobraćajnice kod Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru
U utorak, 25. septembra 2018. godine u 12 sati predstavnici Općine Centar Sarajevo, na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, će ozvaničiti završetak izgradnje saobraćajnice iza Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru.
24.09.2018.
Održana 6. redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar
Na 6. redovnoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo članovi su usvojili Informaciju o osposobljenosti i opremljenosti Službe za spašavanje sa visina u prirodi, na vodi i pod vodom, koju je prezentirao Edin Merzić, rukovodilac jedinice Gorske službe spašavanja – Stanica Sarajevo.